När Sveriges statsminister Ulf Kristersson på torsdag och fredag deltar i ett EU-toppmöte är migrationsfrågan åter på agendan. Polens premiärminister Donald Tusk sade nyligen att landet tillfälligt kommer att upphäva rätten till asyl. Detta som svar på att Ryssland och Belarus, enligt honom, ligger bakom att fler asylsökande tar sig till Polen.

Finland har stängt sin östra gräns med liknande motivering.

– Vi måste ge Polen och Finland stöd nu. Belarus och Ryssland använder migranter för att avsiktligt sätta press på och destabilisera andra länder. Det har inget med konventioner att göra. Det är ett orimligt sätt att missbruka demokratiers vilja att göra rätt för sig, säger Ulf Kristersson.

Några, som Finlands president Alexander Stubb, har luftat att den internationella asylrätten bör ses över.

Vad tycker du?

– Jag har ingen detaljinsikt om det. Men det är alldeles uppenbart att asylrätten inte är anpassad för att Ryssland ska instrumentalisera migranter och flytta dem avsiktligt över gränser till grannländer. Asylrätten måste ses i ett geopolitiskt ljus som är annorlunda i dag än strax efter andra världskriget.

Efter många års vånda kunde EU i våras ge klartecken till en ny asyl- och migrationspakt, där planen främst är att skapa ordning och kontroll över migrationen till EU: den som har rätt till asyl ska få stanna, den som inte har det ska få snabbt besked och lämna unionen.

Redan syns sprickor i pakten. Nederländernas nya högerregering säger att man vill stå utanför EU:s migrationspolitik.

Ungerns högernationalistiska regering fortsätter att vara stenhårt emot. Senaste utspelet från premiärminister Viktor Orbán är att landet, som just nu är ordförande för EU, ska skicka migranter till Bryssels centrala torg Grand Place.

Vad säger du om det hotet?

– Ungern spelar just nu en mycket destruktiv roll. Allra tydligast i allt som rör Ukraina, men även i den här frågan. Det är tråkigt att det är så.

Sverige och flera andra EU-stater har markerat mot Ungern genom att inte delta på politisk nivå i informella möten som hålls i landet.

Vid årsskiftet tar Polen över som ordförandeland.

Läs mer.

Ryska bakdörrar och öppna hot – hur länge till får Viktor Orbán hållas?

Fakta.Migrationen till EU

Hittills i år har antalet irreguljära migranter som tar sig över centrala Medelhavet sjunkit med två tredjedelar. Enligt EU-kommissionen är främsta förklaringen att Libyen och Tunisien, efter överenskommelser med EU, blivit bättre på att stoppa smugglarna.

Migrationen via västra Balkan har sjunkit med 79 procent, jämfört med samma period i fjol.

Däremot har antalet migranter som söker sig över västra Medelhavet, främst till Kanarieöarna, ökat med 56 procent.

Källa: EU-kommissionen

Share.
Exit mobile version