Natomötet i Haags viktigaste beslut var att sätta ett nytt mål om att alla medlemsländer ska avsätta 5 procent av sin bnp till försvaret senast år 2035. Men det är i senaste laget, anser den svenska regeringen.

– Sverige fattar i detta nu besluten för att nå 5-procentsmålen fram till 2030, framhöll Ulf Kristersson efter att toppmötet i Haag avslutats.

I en intervju med DN understryker han att flera länder kommer att rusta upp snabbare än vad Nato krävt, på grund av hotet från Ryssland. Dessa länder kan också komma att samarbeta mer militärt med varandra.

– Jag förstår jag att det krävs kompromisser om man ska få 32 länder att enas. Men jag tycker inte det ska påverka den svenska målbilden. Vi ligger nära målet tillsammans med andra länder, säger statsministern.

Han tillägger att Sverige och de närliggande Natoländerna kommer att vara mest utsatta om Ryssland åter igen skulle få möjlighet att attackera ett annat land.

Ulf Kristersson säger att Natotoppmötets beslut om att alla ska lägga 5 procent av bnp på sitt försvar och sin säkerhet är historiskt, och att det är viktigt att se till att det omfattar alla.

– Det är inget land som har fått undantag. Och det var ingen som bad om undantag, trots lite medialt buller i förväg, säger han.

Vad händer om ett Natoland inte lever upp till kravet? Finns det någon sanktion?

– Skulle något land bestämma sig för att försöka sabotera detta tror jag att trycket på det landet skulle blir väldigt hårt. Det finns uppföljningsmekanismer. Man kommer granska varje år hur länderna ligger till i relation till sina förmågemål. Dessutom finns en formell avstämningspunkt inlagd 2029.

– Utrymme för den som vill vara fripassagerare har aldrig varit mindre än nu, säger Ulf Kristersson.

På pressträffen efter Natomötet fick Ulf Kristersson frågor om allt smicker som östs över USA:s president Donald Trump.

– Vi i Sverige vi jobbar inte i hyllningsbranschen, svarade statsministern.

Han tillade att Donald Trump inte den första amerikanska presidenten som sagt att Europa måste ta större ansvar.

– Nu har den synpunkten gnuggats in.

Share.
Exit mobile version