Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att Trumps besked under den senaste tiden skapat stor osäkerhet för Sverige. Nu hoppas han på att den 90 dagar långa pausen för tullarna ger möjlighet till förhandling.

Samtidigt beror svensk säkerhet på hur kriget i Ukraina slutar.

– Man kan tänka sig ett scenario där Rysslands läxa är: gör aldrig om det. Man kan också se en situation där Ryssland ser att det gick alldeles utmärkt att attackera en demokrati. Och där har USA:s agerande stor betydelse, säger Kristersson.

Under måndagen samlade statsministern riksdagens partiledare för samtal om säkerhetsläget och den upprustning som Sverige står inför. På Natotoppmötet i Haag i juni ska sannolikt beslutas om ett nytt mål för hur mycket varje Natoland framöver ska lägga på försvaret.

– Under alla omständigheter vill vi ha ett nytt och högre mål. Vi tror det är ett sätt att bibehålla den transatlantiska länken. Ju mer Europa gör själva desto starkare part är vi.

Det nya målet, som beräknas ligga mellan tre och fyra procent av bnp, innebär att Sverige snabbt kommer att behöva öka uppbyggnadstakten i det svenska försvaret, säger Ulf Kristersson. Regeringen vill lägga 300 miljarder på försvaret – pengar som ska finansieras med lån.

– Vi vill ha bred enighet om att nu göra en extra rejäl upprustning av försvaret under kort tid, säger Ulf Kristersson.

Försvarsminister Pål Jonson (M) kommer därför att kalla till överläggningar med de olika partiernas försvarspolitiska talespersoner för att diskutera upprustningen på kort sikt.

– Vad ska vi göra mer av? Vilka nya förmågor bör läggas till? Vad ska vi lära oss av kriget i Ukraina? säger Ulf Kristersson är frågor som kommer att diskuteras.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kommer också att ha samtal med alla ekonomisk-politiska talespersoner kring upprustningen. De ska handla om hur en lånefinansiering kan se ut, och hur länge den ska pågå.

– Det är rimligt att man enas när man ska göra avvikelser från balansmålet. De här samtalen kommer ske parallellt med de försvarspolitiska överläggningarna, och ibland också gemensamt, säger Kristersson.

S-ledaren Magdalena Andersson säger att hon välkomnar de nya samtalen med riksdagspartiernas ekonomisk-politiska och försvarspolitiska talespersoner.

– Det är viktigt för oss är att det här handlar om riktiga förhandlingar, inte bara informationsmöten utan också att vi kan ge och ta i förhandling, säger hon.

Läs mer:

S krav om försvaret: Äldre behöver ingå i militären

Upptäck DN:s politikpodd

I podden Älskade politik bjuds du in bakom kulisserna i svensk politik. Skarpa analyser och spännande berättelser från Dagens Nyheters politiska reportrar. Lyssna här – eller där du brukar hitta poddar. Nytt avsnitt varje onsdag.

Share.
Exit mobile version