När Donald Trump vann presidentvalet 2016 svarade Meta med en kraftfull moralisk mobilisering. Man anställde 40 000 nya innehållsmoderatorer, rensade ut statssponsrade trollnätverk och byggde ny teknik för att urskilja desinformation. 2020 stängdes Trump av från Facebook och Instagram.

Men fyra år är en evighet i teknologins tidsålder. Efter Trumps senaste vinst låter det helt annorlunda. Sedan Elon Musk visat hur enkelt man köper sig in i den republikanska nomenklaturan tycks Meta, tillsammans med övriga techbolag, tassa väldresserat i hasorna på den nya tidens makthavare. ”Våra regler är ur takt med den allmänna diskursen”, gläfser nu Zuckerberg lydigt med sin husses röst, och tillkännagav på tisdagen att man slutar faktagranska inlägg på Instagram och Facebook för att ”prioritera yttrandefriheten”. Anställda flyttas från liberala fästet Kalifornien till Texas, ett mecka för miljardärer som milt uttryckt inte tillber Mecka.

Det är inte svårt att höra varningsklockorna. Användare tillåts nu, enligt Metas policydokument, att kalla homosexuella och transpersoner för mentalt sjuka. Formuleringen om att hatspråk online kan uppmuntra till verkligt våld har strukits. ”Ett förebud om folkmord”, kallar kritiker det.

Techdirektörerna uppvisar ofta bristande förmåga till verklighetskontakt. Men det finns en värld utanför serverhallen. Den är bräcklig och högst påverkbar. Nu blev den ännu sämre och farligare.

Läs fler texter av Kristofer Ahlström.

Share.
Exit mobile version