Den särskilde utredaren Magnus Hermansson förslag om ett nytt regelverk för hur beslut ska fattas om havsbaserad vindkraft, som på fredagen överlämnades till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), innebär att det så kallade kommunala vetot slopas.

Tillstånd för vindkraft i svensk ekonomisk zon, det vill säga tolv sjömil eller mer ut i havet, avgörs redan i dag av regeringen. Men längre in mot kusten, i det så kallade territorialhavet, gäller samma regler som för byggande på land: Kommunen har normalt sista ordet.

Detta anser alltså utredaren ska ändras när det gäller vindkraften i det kustnära havet (se faktaruta).

Att frågan fortsatt är politiskt känslig framgick under presskonferensen där klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari underströk att det än så länge bara handlar om ett förslag som ska ut på remiss där kommunerna ska få tycka till.

Men hos några kommuner på västkusten, där det redan finns långt gångna planer på havsbaserad vindkraft, var de kommunalråd som DN talat med raska med sina omdömen.

I Tanum i norra Bohuslän med kustorter som Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund, har kommunfullmäktiges majoritet till exempel landat i att vindkraftparken Vidar, som Vattenfall ansökt om, ska få nej.

Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M) säger:

– Vindkraft i havet vid vår kust vore förödande för oss, för vår fiskenäring och för vår identitet. Det kan jag säga utan ha läst utredningens texter. Det skulle slå fruktansvärt hårt mot vår fiskeflotta här.

Hur ser du på problemet som utredningen försöker lösa?

– Nu ska alla fram med mer elproduktion, särskilt här i Västsverige har vi ju ett stort behov. Men att vi från kommunen inte ska få ha en påverkan kan jag tycka vore lite hårt. Vi har varit rätt skarpa i våra svar på remisserna, att man inte tar hänsyn till just våra näringar och identitet.

Uddevalla kommun har en begränsad havskontakt, den ligger vid två havsfjordar, men det politiska styret, dominerat av Moderaterna och SD, har gjort sig känt för sitt vindkraftsmotstånd.

Kommunalrådet Henrik Sundström (M) skriver i en kommentar till DN att ”förslaget innebär inte att processen vänds så att kommunernas veto kommer tidigare. Det innebär ett enormt ingrepp i det kommunala självstyret, som Sverige ändå har grundlagsfäst och som vi har åtagit oss att värna genom internationella konventioner.”

Sundström skriver också att ”det blir märkligt att kommunernas veto vad gäller vindkraft tas bort, medan det blir kvar för andra kraftslag, till exempel kärnkraftverk.”

Några mil söder om Uddevalla, i Kungälv, leder socialdemokraten Miguel Odhner kommunstyrelsen. Kungälv har sedan länge gjort tummen upp för den havsbaserade vindkraftparken Västvind som företaget Eolus hoppas få anlägga delvis i svensk ekonomisk zon, delvis på kommunalt vatten i både Öckerö och Kungälv.

Odhner säger att han inte tycker att det är konstigt att regering och riksdag har sista ordet när det gäller en fråga som energiförsörjningen.

– Det gäller ju alla riksintressen, som försvaret, miljöskydd och inte minst energin. Här i Kungälv är vi positiva till vindkraft, inte minst för att vi vet hur mycket mer el som behövs för alla arbetstillfällen inom bilindustrin och den tänkta batterifabriken i Göteborg och kemiindustrin hos vår granne i norr, Stenungsund.

Tillsammans med Öckerö kommun delar Kungälv alltså specifikt frågan om parken Västvind. Men på Öckerö har tveksamheten hela tiden varit stor. Och den finns kvar.

Kristdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult säger nu:

– Jag tycker inte att man ska ta bort det kommunala vetot. Mitt parti KD har också alltid värnat det, och det är min utgångspunkt att kommunen bäst kan avgöra hur land och vatten inom kommungränsen används.

Hur ser du på dilemmat som utredaren försöker lösa?

– Om man ska ha havsbaserad vindkraft är det här ett jättebra förslag, med ett auktionssystem. Det är något vi borde haft för 15 år sedan, men bättre sent än aldrig och något även vindkraftbranschen efterfrågat.

– Så gärna att staten pekar ut lämpliga områden där man redan tagit hänsyn till exempelvis försvarets intressen, men det måste inte innebära att det kommunala vetot avskaffas.

Fakta.Så lyder förslaget om ”kommunala vetot”

Så här lyder formuleringen i utredningen om vindkraften när det gäller avskaffandet av det ”kommunala vetot”:

”Om regeringens utpekande avser ett havsområde som hör till en kommun, men sker i strid med kommunens översiktsplan eller kommunens synpunkter i samverkans- eller samrådsprocessen, ska regeringen i utpekandet redovisa och motivera detta särskilt.

Någon motsvarighet till dagens krav på kommunal tillstyrkan ska inte finnas i auktionssystemet.”

Källa: Regeringen

Share.
Exit mobile version