”Det har varit en månad av totalt kaos på Pentagon”, skriver John Ullyot, som i förra veckan lämnade tjänsten som kommunikationsrådgivare på det amerikanska försvarsdepartementet, i en debattartikel i Politico.

Det började med den läckta krigschatten då The Atlantics chefredaktör av misstag bjöds in till en gruppchatt på appen Signal, där flera ministrar och försvarschefer diskuterade krigsplaner i Jemen.

Därefter avslöjade Wall Street Journal att försvarsminister Pete Hegseth tagit med sin fru, som tidigare varit producent på Fox News, till två möten med representanter från utländska försvarsmakter.

I helgen kom sedan nästa avslöjande med graverande uppgifter om den redan omdebatterade försvarsministern. New York Times rapporterade att Hegseth haft ytterligare en grupp på appen Signal där krigsplaner diskuterades med utomstående. Bland annat ingick försvarsministerns fru och privata advokat i gruppen.

Sedan det första avslöjandet om ”krigschattarna” har demokrater i kongressen krävt att både den nationella säkerhetsrådgivaren Mike Waltz och Pentagonchefen Pete Hegseth ska avgå.

På tisdagen har också den första republikanen i kongressen vänt försvarsministern ryggen. Don Bacon, som representerar delstaten Nebraska i representanthuset, kallar honom för ”en amatör” och säger i en intervju med Politico att Hegseth saknar erfarenheten som krävs för att leda världens största försvarsmakt.

Samtidigt poängterar Bacon att det inte är upp till honom att avskeda försvarsministern.

Jan Hallenberg, associerad seniorforskare på Utrikespolitiska institutet, UI, poängterar att Don Bacon tidigare gått sin egen väg och inte alltid följer det republikanska partiets linje. Samtidigt kan det innebära en islossning, säger han.

– Det är ändå ett tecken, säger Hallenberg.

Kommer han att kunna sitta kvar som försvarsminister?

– Det är så många grejer som har radat upp sig. Jag tror att Hegseth kommer ryka, men hur lång tid det tar, det vet jag inte.

Detta eftersom han blivit en belastning för presidenten, konstaterar han.

Hegseth har sedan det första avslöjandet tillbakavisat uppgifterna och kallat det för en smutskastningskampanj. Han påstår bland annat att uppgifterna kommer från tidigare medarbetare som avskedats och är missnöjda.

De senaste veckorna har en rad rådgivare, vissa som arbetat nära försvarsministern, tvingats lämna Pentagon. Detta som ett resultat av en pågående utredning om säkerhetsklassad information som läckt, enligt Hegseth.

På tisdagen medverkade försvarsministern i programmet ”Fox & Friends” på Fox News, som också är hans tidigare arbetsplats. Där vidhåller Hegseth att det inte alls diskuterats några krigsplaner i chattarna på Signal och att det i stället rör sig om ”informella diskussioner” om saker som inte är hemligstämplade.

Försvarsministern går inte in på detaljer om internutredningen om Pentagons läckor, men beskriver det som ett problem med ”folk som läcker till pressen” och säger att det är anledningen till att flera medarbetare tvingats lämna departementet den senaste tiden.

– Det har framkommit uppgifter om att dessa personer eller personer nära dem läcker och tror vi att du läcker till pressen är det ett stort problem.

I Fox & Friends förtydligar Hegseth vidare hur han anser sig vara utsatt för en smutskastningskampanj. Han påstår att den ”djupa staten” varit ute efter honom ”sedan dag ett” och att ”sannigen tids nog kommer fram”.

Försvarsministern säger också att han inte har några planer på att lämna sitt uppdrag.

– Jag är här för att stanna. Jag backar inte, säger Hegseth i Fox & Friends.

Officiellt sett har både Vita huset och president Donald Trump försvarat Hegseth.

I samband med den traditionella äggrullningen i Washington på annandag påsk sade Trump att hans minister gjorde ett ”fantastiskt jobb”. Samtidigt rapporterade det amerikanska public service-bolaget NPR på måndagen, med hänvisning till en icke namngiven källa, att Trumpadministrationen börjat leta efter en ny försvarsminister.

Share.
Exit mobile version