När Region Stockholm med början 2008 successivt släppt in marknaden inom den öppna specialistsjukvården, har vårdval inom hudsjukvården varit ett av de mest expansiva. Privata aktörer som levt upp till regionens basala krav har fått starta vårdenheter var de vill. Men debatten om effekterna har varit intensiv. Hudläkare från hela Sverige har sedan starten pekat på att vårdvalet fördelat resurserna fel och att Stockholms innerstad fungerat som en magnet för landets hudspecialister.
För närvarande finns 15 aktörer inom vårdval hud i Region Stockholm, med en koncentration till Stockholms innerstad och bara en mottagning i södra länsdelen.
Den S-ledda koalitionen med C, MP och V som stödparti sjösatte 2023 en omställningsplan för vårdvalen. Inom hudsjukvården väntas beslutet på tisdagens möte bli att vårdvalet avskaffas och den privata vården i stället ska upphandlas på traditionellt vis. Det innebär att regionen gör en beställning, och kan peka ut var på kartan det finns ett behov. Målet är sex–åtta hudmottagningar utspridda i regionen.
– Äntligen avskaffar vi den fria etableringsrätten inom hudsjukvården. Hudsjukvården är bisarrt ojämlik rent geografiskt i Stockholms län samtidigt som vården haft ett ensidigt fokus på produktion, säger Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i vårdfrågor i Region Stockholm.
Den avreglerade hudsjukvården har underlättat för stockholmare att träffa en hudspecialist för enkla åkommor. Men kvaliteten på vården har varit svårbedömd, och patienter med mer svårutredda besvär och komplicerade bensår har inte kunnat vända sig till en vårdvalsklinik, då det inte varit lönsamt, som DN berättat. Samtidigt har akutsjukhusens hudkliniker monterats ner.
Det har påverkat utbildningen av nya specialister inom hudsjukvård, och väckt kritik om att vårdvalsmottagningarna i Stockholm utbildar ”lightspecialister”, som fått specialistbevis trots fokus på enklare fall. En mindre del av den privata vården föreslås nu övergå i offentlig regi för att säkra utbildningen. Enligt förslaget ska ST-läkare bara anställas på akutsjukhus.
Specialitetsföreningen Svenska sällskapet för dermatologi och venerologi, SSDV, har sedan starten 2012 specifikt försökt lyfta frågan inom Region Stockholm. Föreningens ordförande Lena Lundeberg, docent på Karolinska universitetssjukhuset, är positiv.
– Vi har tagit del av ärendet och vi hoppas att det går igenom. Vi tycker att det är bra att man börjar med en offentlig upphandling, och att man samtidigt är medveten om att det här kommer att ta tid – vårdcentralerna måste utbildas igen för att kunna ta hand om enklare hudåkommor, säger Lena Lundeberg.
Antalet vårdbesök hos specialistbesök har också ökat oproportionerligt bland stockholmarna relativt befolkningen. Kostnaderna har ökat med 21 procent sedan 2016, medan befolkningen ökat med 8 procent. Nyligen har ett upplägg med så kallat teledermatoskopi, då specialister på Karolinska bedömer hudförändringar i primärvården på distans, byggts ut i Region Stockholm.
Patienter med enklare besvär kan få sämre tillgång till vård i en övergång, enligt förslaget. Men runt hälften av de 325 000 vårdbesöken bedömer specialitetsföreningen kan klaras av med egenvård, det vill säga att patienten tar hand om vården på egen hand.
– Det kan också handla om att patienten träffar en doktor på vårdcentralen som ger råd om hur man sköter sitt eksem, sedan går till apoteket och klarar av behandlingen utan en massa onödiga läkarbesök, säger Lena Lundeberg.
Fakta.Vårdval
Vårdval är en marknadsreform, som infördes 2008 i Region Stockholm då Filippa Reinfeldt (M) var sjukvårdslandsråd. Alla privata vårdgivare som blir godkända av regionen kan bedriva vårdverksamhet var de vill och utan begränsning, så kallad fri etableringsrätt. Resultatet har blivit mycket vård på vissa geografiska områden och bättre tillgång till vård inom vissa vårdområden, medan vissa geografiska områden och vårdområden fått ett utarmat vårdutbud. Region Stockholm har utmärkt sig nationellt med som mest 39 vårdvalsområden.
Nationellt blev vårdval obligatoriskt inom primärvården från 2010. 2023 sjösatte regionledningen i Stockholm med S, C, MP och V som stödparti en omställningsplan för vårdval. Syftet är att göra vården mer jämlik och att rädda utbildningen av nya specialistläkare.
Vårdval regleras genom LOV, lagen om valfrihetssystem. Ett syfte har varit att öka utbudet av vård genom att låta privata vårdgivare konkurrera med varandra.
Vårdval inom hudsjukvården infördes i Region Stockholm 2012. Kostnaden för vårdval hud uppgick 2023 till 279 miljoner kronor. Efter en upphandling som förväntas vara klara 2026 beräknas kostnaderna kunna sänkas med 26 miljoner kronor.
Källa: Region Stockholm.