Blåmusslor på Ärla

En rätt som baseras på i grunden enkla och hållbara råvaror men som ger en riktig smakkick. Kålrabbi, sockertång och ramslökskapris samsas med en alltigenom ljuvlig och tät musselbuljong som flankeras av en handfull saftiga, läckra musslor utan skal. Rätten toppas av ett fluffigt musselskum som man bara vill ha mer av!

Ostron på India’s

Ostron är standardsnack de luxe i Stockholms krogvärld – men försöken att piffa upp dem känns ofta bara tillkrånglade. Ostron gör sig nästan alltid bäst au naturel – men hos India’s avnjuter vi ostron i särklass, bland annat med en kylig sorbet på mild avokado, syrlig lime och ett sting av grön chili som ändå inte förtar den essentiella känslan av hav, vackert blomsterprytt. Utsökta till en elegant, saltrandad cocktail.

Havskräftor på Matbaren

Ibland är det enkla det mest minnesvärda. Matbarens matiga, kokta havskräftor från Bohuslän smakar så intensivt fräscht att det känns som de landat på tallriken direkt från havet. Serveras med liten smakrik klick krondillsmajonnäs och rört kräftsmör på toppen. Sedan är man i himlen.

Msabaha på Kanon

Kanske var det novembermörkret, snöfallet eller doften från kolgrillen som gå gjorde Kanons msabaha till något särskilt. I grunden fanns mjuka kikärtor i len tahinisås – som en crunchigare släkting till hummus – men sensationen var den jemenitiska örtpesto som hörde till. Syrlig, illgrön och med en ton av kardemumma transporterade den oss från ett lite deppigt Tjärhovsplan till en sommarkväll i en örtträdgård där solen just höll på att gå ner.

Vårlamm på Ett Hem

Nu när vi snart går mot ljusare tider minns vi med glädje vårlammet från Småland på Ett Hem, Stockholms hemligaste lyxkrog. Jämnt rosastekt med fettkanten poppad till perfekt krispighet, grillad vårlök, vit sparris och hollandaise – vi ser fram emot den stundande säsongen.

Läs mer:

Från bäst till sämst – så var krogåret 2024

Läs fler av Krogkommissionens tester

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version