Södermalm

Bleck: Mellanrätter och hundar i lummig grönska

Lummig grönska, avslappnat häng och möjlighet att ta med såväl barn som hund är några av argumenten för att slå ihjäl några timmar på Blecks uteservering i Lilla Blecktornsparken. Här, i ett av Södermalms för tillfället hipstertätaste områden, består menyn av en handfull mellanrätter med övervikt mot det vegetariska.

Genomgående väl genomfört, som den omsorgsfullt grillade broccolin med romescosås eller den frasiga koreanska bbq-kycklingen med gurksallad och sesammajonnäs. Solläget är utmärkt fram till tidig kväll.

Adress: Lilla Blecktornsparken, Katarina bangata.

Hemsida: restaurangbleck.se/

Öppet: Varje dag från kl 11.30

Debaser Pontonen: Vibrerande mötesplats för mat, musik och dryck

Fråga: På vilken flytande betongponton vid Liljeholmsvikens glittrande vatten har du störst chans att bli bordsgranne med reggaemusikern Julian Marley eller Lemonheads-sångaren Evan Dando i sommar? Debaser Pontonen, förstås.

Sedan fem år tillbaka har den enkla och stilrena pontonen blivit en vibrerande mötesplats för mat, musik och dryck vid Hornstulls strand där solen ligger på. Menyn erbjuder en mix av nordiska klassiker och asiatiska influenser, som perfekt toast Skagen, entrecote, tonfisktataki och saftig bönburgare. Vinlistan lutar åt det somriga hållet för sköna och avslappnade kvällar med urban utsikt mot Liljeholmsbron och båttrafiken.

Adress: Hornstulls strand 4J.

Hemsida: www.debaserpontonen.se/

Öppet: Mån–fre 16–00, lör–sön 12–00.

Freyja: Populärt sommarhäng med Tom Kruse i handen

Stureplansgruppens pionjärsatsning Freyja + Söder på Södermalm har ett läge som mäklare skulle kunna döda för. Två år efter öppnandet har skybaren och terrassen också blivit ett populärt sommarhäng med spektakulär panoramautsikt över Stockholm: från Riddarfjärden och Stadshuset till Gamla stan, Saltsjön och Djurgården som breder ut sig i all sin prakt. En vy fullt i klass med Gondolen och Pelago – som ägs av konkurrenten Svenska brasserier – på andra sidan Slussen.

I matsalen serveras rätter i modern nordisk stil, men köket når inte samma svindlande höjder som utsikten. Så sök ljuset på terrassen som rymmer totalt 400 cocktailsugna gäster som kan njuta av kvällssolen med drinkar som bär namn som Tom Kruse, Lili & Susie och The Mexican Golf. Sol från eftermiddagen till skymningen.

Adress: Hornsgatan 18.

Hemsida: freyjasoder.se/

Öppet: Mån–tis 11.30–00, ons–fre 11.30–01, lör 12–01, sön 12–00.

Loopen: Pontonkrog med fejkpalmer som fyller 50 år

Klassiska Loopen erbjuder inga krusiduller. I år fyller pontonkrogen med fejkpalmerna 50 år. Här dricks vin ur dricksglas och Mariestad på flaska och äts standardhamburgare (245 kr) och räksallad (240 kr). Rätterna beställs i en lucka och servisen är korthuggen.

Men det är ändå en speciell känsla att sitta på bryggan i Årstaviken tillsammans med fredagsfirande stockholmare i allsköns åldrar och berusningsgrad. En varning till den törstiga utfärdas om att kön ibland blir väl lång till serveringsluckan – och för att kön till toaletterna, efter att man har druckit upp, är motsvarande.

Adress: Hornstulls strand 6.

Hemsida: www.loopen.se/

Öppet: Varje dag från kl 11.

Pelago: Ikonisk utsikt som lockar turister

Högst upp på Katarinahuset breder sig en uteservering stor som en fotbollsplan ut sig, med en av Stockholms mest ikonika utsikter. Trots att vinden ligger på är det en vardag i juni proppfullt av vad som främst som ser ut att vara aw-gäng i yngre medelåldern.

Menyn i den enorma bardelen består av pitabröd med olika fyllning – lammkebab med ras el hanout, argentinsk grillad chorizo och grillad portobello. De beställs med hjälp av qr-kod för 195 pix. Att döma av de som vallfärdar upp på takterassen har Pelago omskrivits i turisttillvända forum – och det är inte konstigt med tanke på den mycket stockholmstrendiga inramningen. Nytt för i år är möjligheten att boka bord och äta i ”pergolan”. Här är det inglasat, och funkar även vid oväder. Men tyvärr är utsikten från denna del inte alls lika hisnande som den från resten av uteserveringen.

Adress: Urvädersgränd 15A.

Hemsida: pelagosthlm.se/

Öppet: Mån–tor 15–01, fre–sön 12–01.

Gamla stan

Vingården: Grillen står i centrum på svårslagen takterrass

Leijontornets sommarrestaurang i Gamla stan har några år på nacken men fortsätter att leverera en av huvudstadens mest omfångsrika och smakrika menyer. Dessutom i en miljö som är svårslagen – en lummigt inklämd takterrass med bara himlen som tak. Spanien och Italien är i fokus för matlagningskonsterna men det finns även inslag av äktsvenska anrättningar som dillvåfflor toppade med löjrom och smetana. Men det är rätterna från grillen som står i centrum, med ett genröst urval av såväl kött som fisk.

Någon sol kan man inte förvänta sig på Vingården och miljön är bäst lämpad för ljumma sommarkvällar. Men det funkar även när det är regnigt eller kylslaget eftersom krögaren har installerat en cabriolet som snabbt kan fällas ut.

Adress: Lilla Nygatan 5.

Hemsida: www.vingardensthlm.se/

Öppet: Tis–lör från kl 17.

City

Le Grand Soleil: Flirt med Rivieran i ypperligt solläge

Nedanför Grand Hôtel ligger uteserveringarna tätt och för den oinvigde kan det vara svårt att veta när ett etablissemang löper över i ett annat, och vad som egentligen är skillnaden. Le Grand Soleil är en av de större, med totalt 120 platser. Även inomhusplatserna har utomhuskänsla, vid öppningsbara, enorma fönster. Le Grand Soleil marknadsför med blotta namnet sitt solläge, och flirtar med Rivieran. Och visst är det ypperligt, i gasset större delen av dag och kväll.

Här erbjuds full à la carte med fransk touch, med skaldjur, somriga sallader, musslor och råbiff med pommes.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 8.

Hemsida: grandhotel.se/mat-dryck/grand-soleil

Öppet: Mån–sön 11.30–23.

Ute: Ta en snabb drink när solen tittar fram

Ute är, som namnet antyder, en utpräglad utomhusdel som ligger i anslutning till Mathias Dahlgrens (inomhusrestaurang) Matbaren. Den är också en del av Grand Hôtels uteserveringssatsning och ny för året. Vill man bara man spontanhugga en drink i en plötslig glipa sol – då är Ute ett ypperligt val. Här märks finsmakeriet i Grythyttanmöblerna och i den lilla snackslistan, med chips med löjrom, hackad rödlök, pepparrot och gräslök (215 kr) och tryffelstracciatella (175 kr), en tallrik krämig ost med tät tryffelsmak, med några skivor ljuvlig levain. Det närmaste man kommer mat är en dubbelsmörgås med rôtisserie sidfläsk (145 kr).

För en stockholmsbo är det lätt att tänka bort hotellstråken som turisttäta tillhåll, men det är ett misstag. Här kan man titta på folk och med lite tur få nya bekantskaper och vidga vyerna, bortom ankdammen.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 8.

Hemsida: grandhotel.se/mat-dryck/mathias-dahlgren/ute

Öppet: Mån 14–23, tis–fre 12–23, lör 14–23.

Vasastan

Arc Rooftop: En av stans härligaste uteserveringar

Utsikten är svårslagen från designhotellet Blique by Nobis takterass: en i princip 360-gradig utsikt över Stockholm med omnejd som måste upplevas för att förstås. En solig dag eller kväll är det en av stans absolut härligaste uteserveringar som lämpar sig lika bra för några drinkar som för en ordentlig middag.

En bra dj och det uppsluppna, sorliga klientelet skapar sommarfeststämning. De solvarma trägolven och de väggfasta träbänkarna runt hela härligheten ger också en avspänd känsla. Menyn är präglad av det sydostasiatiska köket med fokus på lime, chili, koriander, citrongräs, mynta och basilika. Här serveras högt prissatta mellanrätter men med proffsig och vänlig servering som bonus. Bokning i matsalen är ett måste och det gäller att vara tidigt ute om man vill få något av de åtråvärda uteborden, särskilt under helgkvällar. Soligt under dagen till solen går ner.

Adress: Gävlegatan 18.

Hemsida: www.bliquebynobis.se/arc

Öppet: Mån–lör 16–00, sön 16–22.

Östermalm

Dramatenterrassen: Både traditionellt och trendigt

Go to-drinken på terrassen uppe i Dramaten är helt klart aperol spritz, den syns på en majoritet av borden. Det är ståtligt att ta Dramatentrapporna upp till den ganska trånga terrassen, och utsikten över Nybroplan är både urban och havsnära. Ett gäng uniformsklädda ungdomar verkar ta en fördrink innan en militärbal. Både traditionellt och trendigt.

Det här är inte ett ställe dit man går för att äta – det finns två rätter på menyn enligt bartendern; en macka och en burratasallad (275 kr) (även om menyn på nätet även innehåller charkbricka och pintxos). Salladen, med söta tomater, stora marconamandlar och inlagd persika, är riktigt god och frisk i sommarvärmen.

Adress: Nybroplan, Kungliga dramatiska teatern

Hemsida: dramatenterrassen.se/

Öppet: Ons–tor 16–22, fre–lör 16–01.

Humlan x Ollis Deli: Populära mackor med fantasifulla fyllningar

Influerar-favoriten Olli har ynglat av sig. Nepobabyn Oliver Ingrosso har i år även tagit över uteserveringen i Humlegården. Oväntat slink in-vänligt och inte så Stureplansstekigt som man skulle kunna tro. Ett mecka för väninnor på vift eller tjejgänget på kontoret som tar en aw i solen, om man får tro klientelet en vardagskväll. Ett plus för att baren serverar en blommigt fläderdoftande Hugo spritz som alternativ till den allenarådande aperolen.

Menyn är superenkel och bygger framför allt på Ollis populära foccaciamackor, enkla snacks och kallskuret. Nybakat bröd och fantasifulla fyllningar som fikon med cremino-ost, honung och mycket rosmarin är en hit. Efterrätten pettole royal (friterade, sockriga donuts) med pistaschkräm är smått oemotståndlig som final. Sol på dagen men skuggigt efter klockan 18 ungefär.

Adress: Humlegårdsgatan 24.

Hemsida: humlanstockholm.se/

Öppet: Mån–fre 11.30–sent, lör–sön 12–sent.

Kungsholmen

Agnes: Genomproffsig service där väderstrecken ligger rätt

Med ett fyrtiotal platser utomhus har den välrenommerade, populära kvarterskrogen Agnes kapacitet ta emot en ordentlig, spontan publik när solen behagar skina över Kungsholmen. Ja, det är en sann stenöken – men på plussidan slipper man på den lilla gatstumpen mellan Rådhuset och Fleminggatan störas av trafik – och väderstrecken ligger rätt för en lång sommarkväll.

Servisen är genomproffsig och köket Medelhavsinspirerat, med tyngdpunkt på plock- och mellanrätter, från boquerones och sobrasada till Ibericokroketter, och pulpo, men här finns också rätter med svensk touch (gotlandslinser! torsk med nässlor!).

Adress: Norra Agnegatan 43.

Hemsida: restaurangagnes.com/

Öppet: Tis–sön 17-23. Sommarstängt v 29–31.

Djurgården

Rosendals trädgårdskafé: Gott, fräscht och populärt

Sedan Paul Svensson tog över som gastronomisk ledare är allt som bjuds på Rosendals trädgårdskafé gott och fräscht, huvudsakligen lagat av grönsaker i säsong. Här kan du till exempel få japansk kålpannkaka, dumplingar med sparris, hummus med bakad rödbeta eller fransk fiskgryta med bröd från egna bageriet.

Menyn är liten, ändras varje vecka och portionerna måttfulla men det verkar passa stora delar av publiken som gärna avslutar med en saftig morotskaka, bärpaj med vispgrädde eller söta småkakor.

Rosendal är en unik miljö som lockar en miljon besökare årligen. De biodynamiska odlingarna är basen för köket, gårdsbutiken och plantshoppen. Hit kommer man för att njuta av planteringarna som blommar hela sommarsäsongen, fika i fruktträdgården för skön skugga under soliga dagar eller i växthusen när det är kyligare ute. Undvik gärna helger och lunchrusningen för att slippa köa.

Adress: Rosendalsterrassen 12.

Hemsida: www.rosendalstradgard.se/

Öppet: Alla dagar 11–17.

Söder om söder

Solen: En pärla som gör skäl för namnet

Slakthusområdets restaurangpärla gör skäl för namnet när vädergudarna är goda. Längs med den vita tegelväggen vid ingången löper en stilfull uteservering med Grythyttan-möblemang, rejäla parasoller och eleganta cortenblomlådor som avgränsare. Klart lockande med bästa solläge från eftermiddag till sen kväll – och full meny inifrån matsalen. Den eklektiska matsedeln rör sig som tidigare mellan Medelhavet och Mellanöstern i mellanrätter. En fruktsyrlig och stark ceviche på gulfenad tonfisk med physalis är till exempel en lysande station på vägen, gärna tillsammans med ett svalkande glas portugisisk alvarinho.

Vill man göra det lite enklare och billigare för sig erbjuder Solen även en hipstrig långbordsavdelning strax intill med snacks, pizzor, öl och ”grogg”. Sol större delen av dagen och kvällen.

Adress: Hallgränd 45.

Hemsida: www.solen.se/

Öppet: Tis–tor 17–00, fre 16–01, lör 12–01, sön 12–22.

Två små svin: Tjeckisk öl, svensk snaps och danska smörgåsar

Det har gått drygt 10 år sedan Två små svin slog upp portarna och ända sedan dess har folk vallfärdat till Årsta torg för att inmundiga smörrebröd av högsta klass. Kombinationen av tjeckisk öl, svensk snaps och danska mackor är på många sätt oemotståndlig och den som vill boka bord bör vara ute i god tid.

Sommartid utökas serveringen med en rejäl och tilltalande uteservering som fantasifullt byggts ut på bergknallen vid restaurangens sydöstra hörn. Nackdelen är att solen försvinner redan under eftermiddagen och att det helst bör vara rejält sommarvarmt för att en kvällssittning ska bli behaglig. Men för en stabil långlunch är läget perfekt.

Adress: Årstavägen 49.

Hemsida: www.tvasmasvinarsta.se/

Öppet: Sön–tis 12–22, ons–lör 12–23.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version