Tusentals kriminella har under flera års tid använt Ghost, en krypterad chat-app, för att kommunicera med varandra i samband med att brott begås. Appen har tidigare marknadsförts som fullständigt säker, men nu framkommer det att den har blivit knäckt i en global polisinsats. Under tisdagen och onsdagen har kriminella från Italien, Irland, Kanada, Australien och Sverige gripits i en operation som går under namnet ”Kraken”.
På en pressträff vid Europols högkvarter i Haag på onsdagen hyllar Europolchefen Catherine De Bolle insatsen där polismyndigheter från nio länder har varit inblandade.
– Den här operationen visar vad vi kan göra när vi arbetar tillsammans, säger hon.
Linda Staaf, Sverigechef vid Europol, berättar vid pressträffen att det inte har skett några gripanden i Sverige.
– Men vi har samarbetat med de andra parterna från början av detta, säger hon under pressträffen.
Nu kommer svensk polis att få ta del av den stora mängd information som har samlats in i samband med att Ghost har knäckts, och på en fråga om det kan väntas gripanden även i Sverige framöver svarar Linda Staaf:
– Vi hoppas det.
Europols vicechef Jean-Philippe Lecouffe berättar att operationen har pågått under lång tid och omfattat en stor mängd människor.
– Den här operationen motsvarar över tre år av hårt arbete, säger han under pressträffen.
Representanter för poliskårer i Australien, USA, Irland och Frankrike hyllar insatsen som en enorm framgång under pressträffen. Marie Eve Lavallée vid den kanadensiska polisen betonar att de stora resurserna har varit välmotiverade.
– Vårt gemensamma mål är att slå mot de farligaste grupperna som hotar vårt samhälle, säger hon.
Svensk polis har varit involverad i arbetet sedan 2020, när en kartläggning av Ghost-plattformen genomfördes. Då lyckades man också identifiera en av de servrar som har hanterat data för Ghost-appen, enligt ett pressmeddelande från Polismyndigheten.
Europol uppger att de servrar som har kunnat kopplas till Ghost var belägna i Frankrike och Island.
I mars 2022 inledde Sverige tillsammans med Frankrike en polisoperation kallad ”Taskforce”. Efter detta anslöt fler länder.
– Genom polisoperationen har vi med gemensam polisiär kraft kunnat förhindra grova våldsbrott, beslagtagit vapen och stora summor pengar i flera länder. Svensk polis har genom den här polisoperationen och det underrättelsearbete vi bedrivit starkt bidragit till den globala brottsbekämpningen, säger Ted Esplund, poliskommissarie vid nationella operativa avdelningen, i ett pressmeddelande.
På onsdagen framkom att inga ”svenska användare eller andra individer i Sverige med koppling mot kommunikationstjänsten” hade gripits i samband med operationen.
Anledningen till att Sverige ännu inte har fått ta del av någon information i samband med insatsen har juridisk grund.
– Vi har en god uppfattning om vilka svenska individer som både använt sig av, salufört och administrerat plattformen. Juridiskt har vi varit begränsade att ta del av all information i detta skede men nu tar utredningsarbetet vid och svensk polis kommer kunna ta del av andra länders förundersökningsmaterial, säger Ted Esplund vidare i pressmeddelandet.
I centrum av den globala insatsen har en 32-årig man från Australien gripits i sitt hem. Han beskrivs som en ”datanörd” och tros ligga bakom kommunikationstjänsten som Ghosttelefonerna använder. Enligt nyhetsbyrån AP kommer mannen att sitta frihetsberövad tills hans ärende tas upp i rätten igen i november.
Minst 38 personer har gripits i samband med insatsen i Australien, och den federala polischefen Ian McCartney berättade att kriminella världen över ska ha använt den krypterade appen.
– Vi påstår att hundratals kriminella inkluderande organiserad brottslighet i Italien, motorcykelgäng, organiserad brottslighet i Mellanöstern och Korea har använt Ghost i Australien och i andra delar av världen för att importera olagliga droger och för att beställa mord, sade Ian McCartney enligt AP.
Ghosttelefonerna har enligt TT ”uteslutande” använts av kriminella och blev alltmer populära i samband med att flera andra krypterade kommunikationstjänster har knäckts de senaste åren. Bland dessa finns Encrochat, som knäcktes av fransk polis, och i efterspelet har material från denna chattjänst lett till en stor mängd åtal och fällande domar i Sverige.