Det var en till synes ångerfull Sam Bankman-Fried som befanns sig i rätten i New York på torsdagen, då fängelsestraffet för hans bedrägerier och förskingringar skulle slås fast.

– Jag är ledsen för vad som hänt under alla steg. Jag har sagt och gjort saker jag inte skulle ha gjort, säger han i rättssalen enligt The Guardian.

Samtidigt påstår Bankman-Fried att hans kryptoimperium hade tillräckligt stort värde att han hade kunnat betala tillbaka de pengar han förskingrat.

Det tidigare ”kryptounderbarnet” kunde dömas till som mest 110 års fängelse, men åklagaren hade yrkat på mellan 40 och 50 år. Hans försvarare har yrkat på ett straff kortare än sex år.

Rätten gick varken på åklagarens eller försvarets linje utan dömde Bankman-Fried till 25 års fängelse. Han fälldes på sju åtalspunkter för förskingring och bedrägeri.

Innan domaren Lewis Kaplan avkunnade domen underströk han allvarligheten i Bankman-Frieds brott och sade att den tidigare kryptokungen ägnat sig åt ”undanvikande hårklyveri” i förhören.

Domaren rekommenderar att Sam Bankman-Fried inte placeras på ett högsäkerhetsfängelse. Han säger bland annat att kryptoentreprenörens autismdiagnos gör honom ”särskilt utsatt i fängelset”.

2019, när Sam Bankman-Fried var 27 år gammal grundade han kryptobörsen FTX tillsammans med den tidigare Googleanställa Gary Wang. FTX växte snabbt och investerare flockades kring Bankman-Fried som blev ett affischnamn för kryptohandeln. Kända personer som den amerikanska fotbollsspelaren Tom Brady och hans före detta hustru, modellen Gisele Bündchen satsade pengar i kryptoimperiet.

I januari 2022 värderades FTX till 32 miljarder dollar, motsvarande drygt 340 miljarder kronor. Som mest omsatte kryptobörsen mellan 10-15 miljarder dollar om dagen, enligt BBC.

Några månader senare kom de första anklagelserna mot börsgrundaren och det skulle snart visa sig att Bankman-Fried stulit åtskilliga miljarder dollar från kryptokunderna och använt pengarna till bland annat fastighetsaffärer och olagliga donationer till politiker – i syfte att kunna påverka reglerna kring kryptovalutor. Bankman-Fried ska också ha investerat pengarna i sin hedgefond.

I november 2022 avgick han från sin post på FTX, samma månad greps han på Bahamas och utlämnades till USA. Han har suttit häktad sedan november.

FTX krasch skakade om hela kryptomarknaden ledde till att mängder av människors investeringar gick upp i rök.

Fakta.Kryptovalutor

● Kryptovalutor är digitala tillgångar som ibland beskrivs som pengar. Den mest kända valutan är bitcoin.

● Kryptovalutor kan lagras på den egna datorn eller mobilen, men många använder olika tjänster och kryptobörser för att köpa, sälja och lagra dem. FTX var en sådan börs.

Texten uppdateras.

Share.
Exit mobile version