Tack, Göran Greider, för synpunkter på Svenska kyrkans skogsutredning (23/1). Utredningen är en del av kyrkans omfattande hållbarhetssatsning. Den teologiska utgångspunkten är att Gud gett människan ansvar att vårda skapelsen. Många, däribland jag, är engagerade, och vi vill att detta ska bli bra.
Just nu pågår remissbehandling av utredningen. Därför hörs många röster, både kritiska och positiva. Synpunkter läggs fram och kompletteringar eller avslag föreslås. Detta är en viktig del av den demokratiska process som Svenska kyrkan håller högt. Därför uppskattar jag dina och andras bidrag.
Utredningen är långtgående, vilket klimatkrisen och den gröna omställningen kräver. Därför utreds inte bara de ekonomiska aspekterna av kyrkans skogsbruk. En viktig del i uppdraget från kyrkostyrelsen handlar om det vi kallar andlig och existentiell hållbarhet, och förstås också social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.
Kyrkostyrelsen kommer att samråda med till exempel biskopsmöte och stiftsstyrelser om hur framtidens skogsförvaltning bör utformas och styras
I remissarbetet kan förtroendevalda i kyrkan liksom andra engagerade, under fyra månader (fram till den 25 februari), läsa förslagen och reagera. Ett stort rådslagsarbete pågår alltså. Dels förbereder formella remissinstanser i kyrkan svar, dels skickas spontanremisser in från engagerad allmänhet.
Det stora intresset är glädjande och många bidrar med olika perspektiv. På sina håll mobiliseras stöd i olika nätverk, det diskuteras i kyrkoråd och församlingar, man engagerar sakkunniga som föreslår ställningstagande, och på andra håll görs konsekvensberäkningar kring specifika frågor. Det är uppenbart att utredningen kommer att få en bred belysning, vilket är eftersträvansvärt för demokrati och förankring.
Därefter har kyrkostyrelsen tre månader på sig att läsa inkomna synpunkter, analysera, och komplettera om ytterligare fakta och analys behövs. Och kyrkostyrelsen kommer att samråda med till exempel biskopsmöte och stiftsstyrelser om hur framtidens skogsförvaltning bör utformas och styras. I mitten av juni lämnar kyrkostyrelsen förslag.
I demokratisk anda kan alla då ta del av förslagen och diskutera dem. Kyrkomötets ledamöter kan skriva motioner om förslagen, och senare i höst kommer de att debatteras och beslutas i kyrkomötet.
Som människor är vi sammanvävda med hela skapelsen, och behöver visa kärlek till och ta hänsyn till jordens livsvillkor. Det är en nödvändig del av människans förvaltaransvar. Det gäller också Svenska kyrkans skogsförvaltning.
Läs mer:
Göran Greider: Jag vill inte lämna Svenska kyrkan – men den vill lämna mig