Under onsdagen var det dags för riksdagen att ta ställning till budgeten. Sist på agendan stod en debatt om kulturutskottets förslag, och inför det hade det vid ettiden bildats en kö utanför allmänhetens entré på Riksgatan. Många av de som var på plats för att lyssna på kulturdebatten är själva kulturarbetare, andra var där för att visa sitt stöd.

Freja Hallberg som är konstnärlig ledare för den nedläggningshotade teatern Konträr på Södermalm i Stockholm, var på plats i egenskap av arrangör för manifestationen – en tyst sådan, eftersom det inte är tillåtet att störa riksdagen från åhörarbänken.

– Vi är här för att visa att om vi ska ha svensk kultur så behöver vi satsa på det. Kulturen är så urholkad nu att på lång sikt kommer det inte göras några filmer i Sverige, vi kommer inte kunna ha något Augustpris, för det kommer inte ges ut några böcker, säger hon.

Vad hoppas ni att politikerna ska tänka när de ser er på åhörarbänken?

– Jag hoppas att de ska bli lite nervösa för att de har så mycket publik, säger hon.

Janelle Holland är dansare och upplever att många av hennes vänner numera drar sig för att jobba i liknande kreativa yrken.

– Många tappar lusten. Folk vågar inte satsa på nya dansare, vilket är tråkigt när man är just en ung dansare, säger hon.

Bakom Janelle och hennes vänner står Svenska Dagbladets biträdande kulturchef Essy Klingberg. Hon är på plats både som yrkes- och privatperson.

– För oss som skriver på kultursidor och övervakar kulturen är dessa scener virket som vi livnär oss på, det hade känts förmätet att sitta på redaktionen när det här pågår. Man blir uppgiven när man ser de här platserna läggas ner, fysiska ytor som inte längre går att besöka, säger hon.

Utanför plenisalen sitter scenografen Jan Öqvist och journalisten Gunilla Lundahl och inväntar debatten. De är på plats för att visa sitt stöd, för att protestera.

– Jag hoppas att de ska se att vi är många som bryr sig om den här frågan, säger Gunilla Lundahl.

– Kulturen är något som stärker människorna i deras självbild och är viktigt för framtiden. Har man inte kultur blir det barbari, säger Jan Öqvist.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har förståelse för oron som uttrycks i samband med manifestationen. Däremot vill hon poängtera att det inte skett några neddragningar i kulturbudgeten.

– Det här är en kulturbudget som speglar regeringens viktigaste prioriteringar där vi har valt att lyfta fram barn, bildning och beredskap. Det man ska komma ihåg är att hela samhället har gått igenom en stor ekonomisk svårighet i och med en inflation som har legat väldigt, väldigt högt, säger Parisa Liljestrand.

Share.
Exit mobile version