Debatt: Fackbokskrisen
Hur har ett så outsägligt träigt debattämne som ”sakprosans kris” lyckats leda till att Expressens kulturchef Victor Malm i veckan kallade SvD-skribenten Björn Werner för ”en barbar från Borås”? I de tråkigaste vatten simmar de festligaste öknamn! Låt oss börja från början.
Det står illa till med svenska fackböcker. Åtminstone med försäljningen av dem. Den har minskat med drygt 20 procent sedan 2021, som Ordfronts vd Pelle Andersson påpekade i DN redan i augusti. Men vems fel är det? Digitaliseringens, samt att vi som läsare blivit navelskådande, menade Andersson.
När Björn Werner nyligen plockade upp ämnet i SvD skyllde han dock på själva fackböckerna. Förlagen ger inte ut tillräckligt bra litteratur! Böckerna är ”snudd på menlösa: hastverk med säljande titlar skräddarsydda för snabba cash”.
”Nonsens”, svarade litteraturvetaren Alexandra Borg i DN. Det är efterfrågan som är problemet: ”läsarna saknar intresse och köpkraft”. ”Ingenting i statistiken pekar på att kvaliteten på sakprosan har gått ned”, skrev Borg.
Och det är nu barbaren gör entré. Victor Malm blev nämligen ”chockad” av Borgs uttalande! ”Man kan inte dra estetiska slutsatser från statistik”, skrev Malm, och det är själva människan Björn Werner som triggar litteratursfären till dessa chockerande uttalanden! Litteraturvetarna ser rött när barbaren från Borås yttrar sig! Epitetet är alltså en del av ett försvarstal, kanske snarast att läsa som smicker: Björn Werner, en litteraturens Conan, vild och otämjbar! Vad är det bästa i livet? Att krossa sina litteraturfiender, se dem drivas framför en, och höra deras kvinnors klagan!
Borg svarade med att kalla Victor Malm för ”befängd” och Malm replikerade att han ”kräks” av branschglosetät sakprosa så fortsättning kanske följer.
Ord: Beredskap
Höjd beredskap, hemberedskap, beredskapslarm, beredskap för husdjur – ordet nämns hela 40 gånger i MSB:s broschyr ”Om kriget eller krisen kommer” som skickats ut till alla hushåll. Enligt SAOL är definitionen ”ha ngt klart för användning” – enligt MSB:s listor bland annat tre liter vatten per person och dag, ost på tub och soltorkade tomater.
Citat: ”Fuck him, du är den som har talang”
Popstjärnan Cher har i veckan släppt sina memoarer och skriver bland annat om hur hon bad skådespelaren Lucille Ball om råd inför skilsmässan från Sonny Bono. Lucille Ball svarade kärnfullt.
Siffra: 20 000 000
Sociala medier-plattformen Bluesky växer snabbt och nådde i veckan över 20 miljoner medlemmar – bara en vecka efter att man passerat 15 miljoner. Samtidigt lämnar allt fler den Elon Musk-ägda plattformen X efter det amerikanska presidentvalet.
Toppar:
Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.
Film. ”Wicked”
Oemotståndlig häxmusikal i skolmiljö om förståelse och acceptans med charmig skönsång. Hela filmlistan hittar du här.
Bok. Eduardo Halfon, ”Canción”
Drabbande släktberättelse och personlig tillbakablick på inbördeskrigets brutala Guatemala. Hela boklistan hittar du här.
Musik. The Cure, ”Songs of a lost world”
En osannolik comeback 40 år in i karriären. Starkaste skivan sedan ”Disintegration”. Hela albumlistan hittar du här.
Strömmat. ”Helikopterrånet”
Actionladdat och karaktärsdrivet drama om det spektakulära och raffinerade rånet mot en värdedepå. Netflix. Hela strömningslistan hittar du här.
Störningsjouren
Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på storningsjouren@dn.se
Odrucket kaffe
Varje gång detektiverna/poliserna kommer in i ett hem för utredning eller för att ställa frågor så tackar de ja till en kopp kaffe/te. När besöket är klart ställer de ifrån sig koppen odrucken, gärna i farten då det blev väldigt bråttom. Ytterligare en kopp kaffe/te till spillo. Säg nej tack eller drick upp!
Karin Ingels
Filmningsförbud
Varje gång jag går på Filmstaden i Stockholms biografer så irriteras jag av meddelandet att det är förbjudet att filma av filmen. Jag går ofta på bio och jag har aldrig sett att någon över huvud taget filmar av filmen. Varför skulle man det? Det är väl inget stort problem i Sverige? I Asien var det förekommande åtminstone förr i tiden. Men Filmstadens kinesiska ägare framstår bara som fåniga med sitt budskap till en svensk publik av i dag. Jag har själv köpt en piratkopierad film en gång i Bangkok. Det var ”Djävulen bär Prada”. Jag fick mig ett gott skratt när repliken ”You look so chic” textades med ”You look like shit”.
Hälsningar, Agneta Loughran