Veckans debatt: Verk och person

”Take no heroes, only inspiration” sjöng det brittiska bandet Redskins 1986. Ett gott råd i dessa dagar, när kulturell hjälte efter kulturell hjälte visar sig vara något av ett rövhål.

Förra året avslöjades att den nobelprisbelönta författaren Alice Munro vetat om och förtigit de övergrepp hennes make hade utsatt hennes dotter för. Så hur ska vi nu läsa hennes litteratur? Rasmus Landström i Aftonbladet har sin åsikt klar: ”Pedofilavslöjandet gör Munros böcker sämre.” Detta, menar han är en ny syn på litteraturen. För ett par decennier sedan hade kritikerkåren enigt rusat till spalterna för att deklarera att Munros litteratur inte påverkas det minsta – men i dag är det okej att läsa med känslorna.

Det kanske inte kommer som en chock att Expressens Victor Malm är av diametralt motsatt åsikt: ”Pedofilskandalen gör inte hennes böcker sämre.” Att läsa med samtiden som tolkningsnyckel är enfaldigt. ”Allt förändras, glömskan kommer. Men stora texter består”, menar Malm. Mikaela Blomqvist instämmer i GP – vad är nästa steg i en litteratursyn som Landströms, ska förlagen begära utdrag från belastningsregistret för sina författare?

Den eviga debatten om huruvida det är möjligt att separera verk från person rullar på, bränslet tycks aldrig ta slut – det finns alltid någon ny hjälte att bli besviken på. I veckan publicerade tidningen Vulture en artikel där fantasygiganten Neil Gaiman anklagas av en rad kvinnor för bland annat sexuella övergrepp och våldtäkt. I Aftonbladet sammanfattar Lotta Ilona Häyrynen sin ståndpunkt: Avslöjanden som dessa raserar vår relation till författarna, inte verken. Gaimans magnum opus ”Sandman” kommer hon att läsa igen.

”Take no heroes, only inspiration” sjöng även Göteborgsduon The Tough Alliance 2005, och det är sannerligen en fras som håller än i dag. (Tills Redskins och/eller Tough Alliance avslöjas som rövhål, då får vi väl dra debatten ett varv till.)

Veckans ord: Kulturprins

Kulturens främsta fanbärare – en gymkille från Ockelbo? Tydligen. Efter att prins Daniel hållit ett ”levande lovtal till filmkonsten” på Guldbaggegalan dubbade DN:s kulturchef Björn Wiman honom till kulturprins, och Aftonbladets Jan-Olov Andersson beskrev talet som ”mer ärligt än något någon kulturminister sagt på åratal”.

Veckans citat:

”Jag är väl en ytlig, dålig kvinna, OK, men jag är urless på hyckleriet”

Vilken svensk kändis kommer att bli först med att erkänna att hen använder de nya viktnedgångspreparaten? Det frågade sig Alex och Sigge nyligen i sin podd. Josefine ”Little Jinder” Jinder tog en kula för laget och räckte upp handen i en krönika i Expressen.

Veckans siffra: 19,4 miljoner

Så många museibesök gjordes under 2024, rapporterar organisationen Sveriges museer. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2023. Allra mest välbesökt var Skansen i Stockholm.

Veckans toppar:

Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.

Film. ”Emilia Pérez”

Färgstark drogkartellmusikal som rör sig bland offer och gärningsmän i Mexiko. Hela filmlistan hittar du här.

Bok. Neige Sinno, ”Tvingad tiger”

Intelligent och fasaväckande när författaren skärskådar övergreppen hon utsattes för som barn. Hela boklistan hittar du här.

Musik. Moonchild Sanelly, ”Full moon”

Kaxigt och kul om tequilaångest från Sydafrikas motsvarighet till Charli XCX. Hela albumlistan hittar du här.

Strömmat. ”Severance 2”

Bisarrt, gripande och kusligt komiskt i andra säsongen av denna originella och skruvade arbetsplatsdystopi. Hela strömningslistan hittar du här.

Störningsjouren

Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på storningsjouren@dn.se

Pappersfladder

Snälla SVT tryck Fredriks Lindströms manus på kartongpapp så vi slipper se honom fladdra med manuskriptet.
Agneta Winkler, Sthlm

Trafikfara

I bilscener i filmer och serier kan föraren titta i upp till 15 sekunder på passageraren. Allt medan bilen rusar fram. Hade detta varit i verkligheten hade det orsakat seriekrockar som stoppat upp hela motorvägar. Eller i alla fall dödat en fasan.
Olympia

Barn

Jag stör mig på att många tar med sig alldeles för små barn på långa föreställningar som de inte är mogna för. Barnen sitter och skruvar på sig och undrar om det inte är slut snart. Det hela blir en negativ upplevelse både för dem och övriga publiken. Det finns utmärkta korta föreställningar, för knatteåldern.
Ingrid Bergenudd

Share.
Exit mobile version