Veckans frukt: Banan
Veckans avslöjande var nyheten om jämställdhetsminister Paulina Brandbergs bananfobi. Expressens reporter Daniel Ingmo har vänt på alla stenar, synat diarierna, begärt ut alla mejl, läckt The Banana Papers. Läs Hanna Fahls kommentar här.
Veckans siffra: 16 %
Sedan norska NRK införde sifferbetyg för ett drygt år sedan har antalet unga som läser litteraturrecensionerna ökat med 16 procent, säger Rune Håkonsen på NRK till Sveriges Radio. Under hösten har man också börjat recensera genren romance.
Veckans citat:
”Just nu har jag 55 studenter i litteraturhistoria, och många av dem säger att de har väldigt svårt att ta till sig litteraturen”
Sydsvenskan har intervjuat universitetslärare på skånska topputbildningar som vittnar om att studenterna har svårt att läsa böcker – även de som studerar litteraturvetenskap.
Veckans toppar:
Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.
Film. ”Flow. Katten som slutade vara rädd för vatten”
Ett animerat allkonstverk om en katt som försöker överleva i en dränkt värld utan människor. Hela filmlistan hittar du här.
Bok. Eduardo Halfon, ”Canción”
Drabbande släktberättelse och personlig tillbakablick på inbördeskrigets brutala Guatemala. Hela boklistan hittar du här.
Musik. The Cure, ”Songs of a lost world”
En osannolik comeback 40 år in i karriären. Starkaste skivan sedan ”Disintegration”. Hela albumlistan hittar du här.
Strömmat. ”Say nothing”
En av höstens bästa serier, om terrorns och tystnadskulturens brutala baksmälla på Nordirland. Disney +. Hela strömningslistan hittar du här.
Störningsjouren
Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på storningsjouren@dn.se
Gubblukt
Uppenbarligen lär skrivarkurser ut att författaren när hen beskriver en gubbe ska tala om hans ”gammalmanslukt”. I alla böcker luktar gamla män intensivt märkligt. Motsvarande klyscha ses inte om andra åldersklasser eller kön. Detta irriterar mig, en uppenbarligen inte skunkluktande snart 84-åring.
Jörgen D
Halsbandslöshet
I otaliga filmer ska, den ofta överdådigt rika, herren överraska sin uppklädda dam med ett halsband. Detta halsband knäpper herren under mer eller mindre omständliga, nästan rituella former runt damens hals. Störningsmomentet är dock att ingen av dessa damer någonsin skulle gå utanför dörren utan att redan ha tagit på sig smycken. I alla andra scener i filmen eller serien bär hon halsband. Det är fullständigt ologiskt att halsen är bar precis i det ögonblick som gåvan presenteras.
Mvh, Mia Fröling
Oförtjänt folkkära
Ett av svenskans mest felanvända ord är folkkär, det har gått inflation i begreppet. Människor som för många är okända benämns folkkära, ordet tappar sin valör. Povel Ramel var folkkär, likaså Margaretha Krook. Det räcker faktiskt inte med att bara vara känd. Reservera benämningen för dem som faktiskt har en förankring hos folket och är oss kära!
Agneta Dahl