Kvinnan jobbade på underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, NOA.
Hon fick förtroendet att ingå i Polismyndighetens samarbete med andra myndigheter, för att bekämpa samhällshotande brottslighet.
Nu är kvinnan misstänkt för att ha läckt mycket känsliga uppgifter till en man som driver ett säkerhetsföretag på Östermalm i Stockholm. Han är en dömd vapenhandlare som polisen i flera underrättelserapporter har kartlagt och pekat ut som en aktör i den organiserade brottsligheten.
Polisen hade starka varningssignaler kring kvinnan, långt innan hon ska ha läckt uppgifterna
I januari år 2022 var det rörigt på NOA:s underrättelseenhet och en av gruppcheferna blev utbränd.
En annan chef lånades in som snart fick rapporter om att något var fel. Kvinnan presterade inte, kom ofta för sent eller dök inte upp alls:
”Det har varit en lång serie av chefer som har haft synpunkter och som har dokumenterat”, sade den inlånade gruppchefen senare i förhör.
På lappen stod det: ”Vill ha all info han kan få” och ”Vad kan han få för info? Pris?”
Kvinnan uppträdde så märkligt att kolleger trodde att hon var narkotikapåverkad på jobbet:
”En del tror att hon faktiskt har varit hög”.
Problemen pågick i över ett halvår.
I juni 2022 var kvinnan borta fyra arbetsdagar i sträck.
Det ingen visste då, var att det låg ett anteckningsblock i en flyttlåda vid hennes plats. I blocket låg en lapp där det stod: ”Vill ha all info han kan få” och ”Vad kan han få för info? Pris?”
Och det är under den här perioden, i början av juni, som hon misstänks ha samlat in underrättelseuppgifter och läckt till den dömde vapenhandlaren.
Arbetsgivaren visste ingenting utan fortsatte försöka komma till rätta med kvinnans arbetssituation. I september samma år inleddes ett misskötsamhetsärende hos HR.
Några dagar senare tog historien en helt ny vändning när hon greps – av sina egna kolleger.
På morgonen den 15 september år 2022 fick spanare syn på kvinnan i en park i centrala Stockholm. Hon hade uppspärrade ögon, var nervös och pendlade i humör, enligt polisrapporten.
Kvinnan greps och visade sig vara drogpåverkad. I bostaden låg narkotikaklassade läkemedel.
Kvinnan höll sig undan rättegång – samtidigt som hon fortfarande var anställd inom polisen
Först då stängdes kvinnan av från sina behörigheter på underrättelseenheten och fick bara gå in på avdelningen bevakad. Dagen efter gripandet gjorde arbetsgivaren en frivillig överenskommelse med henne om att hon fick gå hemma med lön, 45 200 kronor i månaden.
Ifjol skulle hon ha ställts inför rätta misstänkt för ringa narkotikabrott och folkbokföringsbrott, eftersom polisen misstänkte att hon inte bodde på den adress som hon var skriven på.
Men rättegången fick ställas in. I somras gjordes ett nytt försök, med samma resultat.
Orsaken var att kvinnan höll sig undan – samtidigt som hon fortfarande var anställd inom polisen.
Ett år efter att kvinnan greps i parken, i september 2023, gjorde polisen ett helt annat tillslag som fick dem att åter rikta ögonen mot sin kollega. Vapenhandlaren som driver säkerhetsföretaget på Östermalm utreddes för brott mot lagen om krigsmateriel och hans butik söktes igenom.
Då hittade polisen hemlig underrättelseinformation i en gul mapp och på ett krypterat USB-minne. Uppgifterna som hade läckt ut är så känsliga att det finns risk att människor skadas, sade säkerhetsansvarig på NOA:s underrättelseenhet senare i förhör:
”Flera av de personerna som nämns är ju kända för att ha ett högt våldskapital.”
De läckta uppgifterna gick att spåra till kvinnan och fem månader senare, i februari 2024, gjordes en husrannsakan hemma hos henne. Den här gången blev gripandet dramatiskt.
När patrullen knackade på dörren vägrade kvinnans make först att släppa in dem. Inne i lägenheten gömde hon sig under en säng så att patrullen fick släpa ut henne.
Den 19 september i år åtalades hon för grovt dataintrång och grovt egenmäktigt förfarande. Ägaren av säkerhetsbutiken är åtalad i samma mål, misstänkt för att ha förmått henne att läcka uppgifterna. Rättegången väntas hållas i april nästa år.
Fakta.Åtal för läckta polisdokument
■ Den 19 september 2024 åtalades kvinnan som i flera år arbetade på polisens underrättelseenhet vid Nationella operativa avdelningen, och en man i 50-årsåldern.
■ Mannen äger ett säkerhetsföretag på Östermalm, är dömd vapenhandlare och pekas ut som nätverkskriminell av polisen.
■ Kvinnan och mannen är åtalade för grovt dataintrång respektive anstiftan till det, samt grovt egenmäktigt förfarande. Kvinnan åtalas även för ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.
Tidigare i år avslöjade DN omfattande polisläckor och hur grovt kriminella lyckas få centralt placerade polisanställda att lämna ut hemliga uppgifter till dem.
I utredningen kring kvinnan som arbetade på underrättelseenheten klarläggs inget motiv. Både hon och ägaren av säkerhetsföretaget förnekar brott.
I september i år, två år efter att kvinnan greps narkotikapåverkad i parken, beslutade Polismyndigheten att säga upp henne. Under den sex månader långa uppsägningstiden får hon lön.
DN har sökt kvinnan och hennes advokat.
Polismyndighetens presstjänst skriver i ett mejl till DN att myndigheten inte kan kommentera ett personalärende som även är ett pågående rättsfall:
”Generellt kan vi dock säga att personalärenden kan ta tid för att säkerställa rättssäkerheten för myndighetens anställda.”
När ett personalärende övergår till att vara ett misstänkt säkerhetsärende, finns det däremot större möjligheter att agera snabbt och kraftfullt, skriver myndigheten: ”Vilket har gjorts i detta fall.”
Fakta.Myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet
■ Kvinnan arbetade på underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen.
■ Under år 2022 var hon utlånad till Nationella underrättelsecentret (Nuc) och det som kallas myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet.
■ Satsningen är ett regeringsuppdrag och utöver Polismyndigheten ingår till exempel Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.
Läs också – DN:s tidigare granskning Polisläckorna: