I juni i år anmälde ett företag som sköter en återvinningsstation i Malmö till polisen att det dumpats grovsopor på platsen. Polisen gick då igenom filmat material från en övervakningskamera som satts upp i området. Där kunde de se hur en kvinna kånkade på en säng och väggar till en garderob som hon sedan dumpade vid återvinningsstationen. Kvinnan kunde även iakttas på övervakningsmaterial från en trappuppgång i kvarteret.

Renhållningsbolaget uppger i ett ersättningsanspråk till polisen att det kostar 5 000 kronor att städa upp efter en dumpning eftersom det är ett arbete som kräver en kranbil.

När kvinnan delgavs misstanke om brottet nedskräpning så medgav hon för polisen att det mycket riktigt var hon som syntes på bilderna. Samtidigt betonade kvinnan att hon inte var medveten om att det var förbjudet att slänga avfall på platsen eftersom ”alla andra gör det”.

Hon förklarade vidare att hon inte sett den förbudsskylt som var uppsatt på platsen och att hon vid tillfället var väldigt förkyld.

Malmö tingsrätt dömer nu kvinnan till dagsböter på 1 500 kronor för nedskräpning.

I sin dom skriver rätten att man noterat att kvinnan anfört att hon inte förstod att hon begick ett brott, något som inom juridiken benämns som straffrättsvillfarelse. Den grundläggande principen är dock att okunnighet om straffbestämmelser inte fritar en person från ansvar. I detta fall såg rätten ingen anledning att frångå den hållningen varför kvinnan döms.

Läs mer:

Svenskarna slänger mindre sopor i krisens spår

De dyker efter skräpet som stockholmarna dumpat i vattnet

Share.
Exit mobile version