Kvinnan stod åtalad för ett mord, ett mordförsök och grovt vapenbrott och åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för kvinnan.

Mordet skedde i december förra året och offret var en 17-årig kille, och kvinnan hade lurat ut honom genom att bestämma träffa för att köpa ett par hörlurar. Kvinnan har erkänt att hon stämt träff med mannen i syfte att lura ut honom, men förnekar att det var hon som sköt honom.

Det som rubricerats som mordförsök skedde några månader tidigare, då flera skott avlossades mot en lägenhetsdörr i Norrköping.

Kvinnan har erkänt att hon skjutit mot lägenheten, men menar att syftet inte var att döda någon utan att skrämmas och att hon aktivt försökt undvika att någon skulle skadas.

Kriminaltekniska undersökningar har visat att det var samma vapen som användes vid mordtillfället som vid skjutningen mot lägenhetsdörren.

Dåden har gjorts på beställning av andra personer, vilket polisen kunnat se genom hennes chatthistorik. Hon uppger också att hon bott i en lägenhet som ägts av gängkriminella och där fått mycket narkotika.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Under rättegången var kvinnan tillbakadragen, och satt och ritade i ett block medan förhandlingarna pågick. Hon hade under förhör i stor utsträckning vägrat svara på frågor, men öppnade upp sig mer under rättegången. Hon har inte pekat ut vem som beställt skjutningarna.

– Jag kommer inte att nämna namn. Jag har en familj därute, jag är fett rädd, sa hon under rättegången.

Hon uppger att hon inte fått betalt av gänget utan att social press legat bakom hennes agerande.

– Som tjej bland endast killar, och väldigt drogpåverkad, då har du inte så mycket att säga till om, sa hon.

Fallet är unikt, det är första gången som en kvinna åtalas för att ha varit skytt i de gängkrig som rasar i Sverige, vilket DN tidigare rapporterat.

Fakta.Kvinnor i gängmiljö

Antalet kvinnor i gängmiljön ökar snabbt enligt polisens siffror, från knappt 300 år 2021, till 400 år 2022 och 500 år 2023. 120 av dessa kvinnor tros befinna sig i höga positioner.

Totalt uppskattar polisen att det finns runt 10 000 personer i gängmiljö i Sverige.
I december gav regeringen Brottförebyggande rådet i uppdrag att utreda vilken roll kvinnor har i gängmiljön, då det saknas kunskap.
Källor: Polisen, Ekot, regeringen

Enligt forskare och polis är det vanligt förekommande att kvinnor är med i gängmiljöer. Men de sköter i större utsträckning delar av verksamheten som inte involverar våld, så som förvaring och transport av narkotika eller pengar.

Texten uppdateras.

Share.
Exit mobile version