Den 23 mars skadas en kvinna i 50-årsåldern så allvarligt i sitt hem att hon senare dör. Hennes sambo häktas misstänkt för mord. Två dagar tidigare hittas en kvinna i 40-årsåldern död i sitt hem i Linköping, och en man häktas.

Veckan innan har två kvinnor och en 17-årig flicka dött, i samtliga fall misstänks en närstående man. Och i Södertälje sitter en man anhållen misstänkt för mord på en kvinna den 10 mars.

Antalet kvinnomord under 2024 börjar redan närma sig siffran för hela förra året, då tio kvinnor dog till följd av mäns våld.

– Under de decennier jag har jobbat med det här har jag aldrig sett något liknande. Det är ett exceptionellt läge där flera olika myndigheter måste visa på kraftsamling och handling, säger Olga Persson, ordförande på Unizon.

2023 anmäldes över 24 500 fall av misshandel mot kvinnor där förövaren var bekant med offret, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Det motsvarar 80 procent av det totala antalet anmälningar om misshandel mot kvinnor. Den farligaste platsen för en kvinna att befinna sig på är i hemmet.

Polisen är självkritisk. I sin årsredovisning för 2023 konstateras att ”det förebyggande arbetet avseende våld mot kvinnor har varit relativt underutvecklat i myndigheten och 2023 bedöms polisen inte ha bidragit till någon påtaglig minskning av våldet på lång sikt”.

Förövarna varierar lika mycket som de kvinnor som drabbas. De kommer från alla olika grupper i samhället.

– Tusentals lever i daglig skräck. Det här våldet påverkar kvinnors livssituation på ett sätt som inte kan mätas. Under isberget gömmer sig ett enormt mörkertal av kvinnor. Att dö är den yttersta rädslan för kvinnor som lever med våldsamma män, nu ser vi att det kan ske, säger Olga Persson.

I veckan har Unizon träffat statsministern, jämställdhetsministern och justitieministern för att diskutera mäns våld mot kvinnor. Riksförbundet kräver att regeringen inrättar ett krisråd, likt det som finns mot organiserad brottslighet, där ansvariga ministrar och myndigheter samlas. Det är av yttersta vikt att samarbetet mellan olika aktörer i varje kommun förbättras, anser Unizon. Dessutom behöver organisationer som arbetar med stöd och skydd för kvinnor mer resurser.

Riksförbundet vill också att en haveriutredning tillsätts vid varje enskilt fall när en kvinna har mördats, för att se om samhället har brustit någonstans.

– Det blev tydligt vid mordet på den 17-åriga flickan, där polisen började leta efter fyra dagar. De har till och med anmält sig själva, säger Olga Persson.

Efter mötet mellan Unizon och regeringen meddelade Ulf Kristersson att regeringen fördelar 18 miljoner kronor till Sveriges länsstyrelser. Det är långt ifrån tillräckligt, enligt Olga Persson.

– Fördelat får då varje kommun 60 000 kronor. Det kommer man inte långt på. Jag har upplevt ett genuint intresse från politikerna den här veckan, men resursmässigt har vi inte sett att de höga ambitionerna omsätts i pengar, säger hon.

Enligt Unizon är det nu av största vikt att frågan fortsätter att få uppmärksamhet för att en förändring faktiskt ska ske. Mäns våld mot kvinnor måste prioriteras och de många brister som finns i arbetet mot detta måste åtgärdas, menar organisationen.

– Det brister på alla nivåer, i kunskap, i samarbete, i att skydda barnen, att ta kvinnorna på allvar och att ställa förövarna till svars. Men den grundläggande bristen är nog att man helt enkelt inte ser kvinnors liv som lika viktiga, säger Olga Persson.

Share.
Exit mobile version