Friskolor har, enligt Liberalerna, fler obehöriga lärare, lägre lärartäthet, sämre ställt med skolbibliotek och större problem med fuskbetyg.

I Stockholms stad är, till exempel, andelen behöriga lärare i kommunala grundskolor i snitt 89.2 procent, i friskolorna 74,3 procent.

Det finns även, menar Liberalerna, exempel på enskilda huvudmän för friskolor som, gång på gång, marknadsför vinklad eller felaktig information om sina skolor.

Samtidigt väljer en allt större andel elever att gå i en friskola, och det är framför allt friskolekoncerner som växer. Det handlar, enligt Liberalerna, ofta om mycket stora bolag, som har starka möjligheter till offensiv marknadsföring av sina skolor.

– Vi arbetar med stora omställningar i skolpolitiken och nu är det dags att förbättra informationen till föräldrarna. Kommunerna bör göra standardiserade utskick med fakta om till exempel lärarbehörighet, anmärkningar från skolinspektionen, om man tar ut vinst, betygsinflation och tillgång till skolbibliotek, säger Johan Pehrson.

Att få ett papper där fakta om skolan står svart på vitt, i stället för att gå in på en digital plattform, underlättar för många att ta sitt föräldraansvar, menar han.

Uppgifter som betyg och lärartäthet är offentliga. Detsamma gäller Skolinspektionens beslut/anmärkningar.

– Men det finns några begränsningar när det gäller friskolor, säger Johan Pehrson.

Därför menar Liberalerna att insynen behöver öka och arbetar för att införa en offentlighetsprincip för friskolor. Fördelarna med en sådan är, enligt dem, att alla enkelt kan begära ut uppgifter med en lagstiftning med stark praxis i svensk förvaltning.

Skickar ni med pengar till kommunerna för den ökade arbetsbördan med brevskrivandet?

– Ja, det är viktigt att fler föräldrar engagerar sig. Men först gäller det för oss att övertyga kollegorna i Tidösamarbetet att det här är värt att prioritera, säger Johan Pehrson.

Share.
Exit mobile version