Ett stramare och tydligare Liberalerna, så kan partiets nya framtidsvision Selma – döpt efter författaren Selma Lagerlöf – sammanfattas.

Visionen presenterades på partiets riksmöte i Karlstad under helgen och möttes av en försiktig optimism. Men det finns också intern kritik.

Stockholmstoppen Jan Jönsson menar att partiet är på väg mot en striktare integrationspolitik med större fokus på invandrares värderingar.

– Olika religiösa grupper kan ha en väldigt stark kontroll över människors frihet och skapar en enorm ofrihet i olika bostadsområden. Men det stora samhälleliga frihetshotet består i högsta grad av högerradikala krafter, trumpister, och nationalister. Jag tycker inte att vi ser den nationalistiska sidan som ett tillräckligt stort problem, säger han.

Jan Jönsson, som är oppositionsborgarråd i Stockholm och sitter i partistyrelsen, tror att det delvis beror på samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Men det ska inte hindra oss från att se verkligheten som den är.

Selmaprojektet är döpt efter författaren Selma Lagerlöf, som var aktiv under Folkpartiets bildande.

– Nu plötsligt befinner vi oss i en situation där världsordningen liksom kastas ut genom fönstret. Vi har väldigt tydliga politiska krafter förstås i USA, men också i Sverige och i EU som vill gå i motsatt riktning och som vill att kvinnan ska gå tillbaka till spisen.

Jan Jönsson pekar ut Sverigedemokraterna som en betydande drivkraft i de konservativa och nationalistiska strömningarna i svensk politik.

– De har ju i mångt och mycket en helt annan syn på hbtq-rättigheter, minoritetsrättigheter, jämställdhetsfrågor och rättsstaten än vad vi har.

Menar du att SD vill att kvinnan ska tillbaka till spisen?

– Om man tittar på vad debattörerna kring SD uttrycker, en del av deras förtroendevalda och den SD-kopplade kanalen Riks, så uppmuntrar de en tjej- och kvinnoroll som kanske ska vara hemma mer med barnen. Och som beskriver för kvinnor och tjejer hur de ska vara.

L-ledaren Johan Pehrson har varit självkritisk mot att partiet inte reflekterat tillräckligt över konsekvenserna av Liberalernas politik. Bland annat pekade han i helgen på att man drivit ”en klimatpolitik utan förankring vid köksborden”.

Den beskrivningen vänder sig Jönsson mot. Han tycker tvärtom att Liberalerna måste höja rösten i klimatfrågan – som hör till en av partiets ministerportföljer.

– Tittar jag på liberala väljare i Stockholm, Göteborg och Malmö, där vi har nästan alla våra väljare, så är det förankrat vid köksborden. Det här är någonting som både barn och föräldrar pratar med varandra om och en viktig fråga för politiken att ta ansvar för.

I DN/Ipsos senaste opinionsmätning hamnar Liberalerna fortsatt under riksdagsspärren. Flera liberaler som DN talat med pekar på vobblandet i regeringsfrågan under de senaste åren som en faktor.

Hur ska ni vända siffrorna?

– Vi har en fördel och det är att vi har skolan. Där tas många intressanta kliv som jag uppfattar har stöd hos en bred allmänhet. Sen ser jag fortfarande att många av partierna, inte minst S, fortfarande pratar repression när det gäller kriminaliteten. Samhällsvården är en av de frågor vi borde prioritera allra högst. Det är en profilfråga som vi kan ta, för ingen annan pratar om det.

Hur skulle du utvärdera SD-samarbetet?

– Opinionsmässigt så har det varit jättetufft för Liberalerna. Det är framför allt våra väljare i storstäderna som är mycket skeptiska. Vi har gått med på mycket i Tidösamarbetet och blivit en svagare röst i värdegrundsfrågorna som vi nu behöver ta tillbaka.

Share.
Exit mobile version