Det går snabbt i Storbritannien att byta premiärminister. Keir Starmer kommer under fredagen att besöka kung Charles III i Buckingham Palace och få hans uppdrag att bilda regering. Direkt efter det beger sig Starmer till 10 Downing Street för att hålla sitt första tal som ledare för landet.  Den besegrade Rishi Sunak flyttar ut från det kombinerade kontoret och bostaden.

När Keir Starmer kliver in genom den svarta porten kommer personalen att stå och klappa händerna. De gör den för alla nyvalda premiärministrar.

Väl på insidan får Starmer en genomgång av det viktigaste; allt från de praktiska rutinerna för en familj som bor på 10 Downing Street till en genomgång av säkerhetsläget i landet.

Under fredagen kommer Keir Starmer också att utse ministrarna i nya regeringen. Traditionellt brukar de utvalda vandra upp till dörren en efter en för att få veta sitt uppdrag samtidigt som journalisterna skrikande frågar vilken portfölj de ledande Labourpolitikerna får.

Heta tips är att Rachel Reeves blir ny finansminister och David Lammy ny utrikesminister. Båda har länge ägnat sig åt att knyta kontakter i näringslivet (Reeves) respektive i omvärlden, särskilt USA (Lammy).

Keir Starmer kommer även att ha telefonkontakt med flera stats- och regeringschefer i världen.

Redan första dygnet ska även befälhavarna på Storbritanniens fyra kärnvapenbestyckade ubåtar få sina instruktioner bekräftade av en ny premiärminister. I breven framgår vad befälhavarna ska göra om det blir en kärnvapenattack som gör att ubåtarna tappar kontakten med sitt land.

På lördagen fortsätter Keir Starmer att utse eventuella ministrar som återstår. Han kommer att ha fler telefonkontakter med utländska ledare. Starmer ska också utse vilka ministrar som han ger befogenheter att kunna fatta beslut om kärnvapnen.

På söndagen fortsätter ministerdiskussioner och kontakter med utländska ledare, om allt inte hunnits med redan.

Första utlandsresan Keir Starmer gör blir till Washington. Den 9-10 juli håller försvarsalliansen Nato toppmöte där för att bland annat uppmärksamma sitt 75-årsjubileum.

Nästa tillfälle för premiärministern att möta omvärlden blir den 18 juli. Då står Keir Starmer själv värd för ett möte i det som kallas European Political Community, EPC. Organisationen uppstod 2022, på president Emmanuel Macrons initiativ, efter Rysslands attack på Ukraina. Syftet är att stärka samarbetet i Europa inom säkerhet, ekonomi, energi, infrastruktur, migration och så vidare.

Första toppmötet inom EPC var hösten 2022 i Prag. Förra året möttes ledarna i Moldavien och Spanien.

Läs mer.

Pia Gripenberg: Keir Starmer har alla möjligheter att driva igenom stora förändringar – men gör han det?

Share.
Exit mobile version