Antalet fall av dödligt våld minskade med 29 stycken i fjol jämfört med 2023. Det visar statstik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Manne Gerell, som forskar om bland annat gängvåld vid Malmö universitet, förklarar att det är en tydlig minskning av det dödliga våldet men att det är svårt att peka på exakt vad orsaken är.

– Statistiken är intressant och visar på en kraftig minskning i framför allt områdena Nord, Mitt och Stockholm. Men det är svårt att säga varför det minskade så mycket i fjol, säger han.

Skjutvapen var, likt de senaste åren, den vanligaste våldsmetoden och användes i 45 fall av dödligt våld, vilket är åtta fall färre än 2023. Kniv eller annat stickvapen var den näst vanligaste våldsmetoden och användes i 25 fall, 16 färre än i fjol.

Av de som föll offer för dödligt våld 2024 var 82 personer 18 år eller äldre, vilket var 22 fall färre än 2023. Totalt var det 23 kvinnor och 69 män som dog till följd av våldsbrott.

Men samtidigt som de totala fallen minskade visar Brås statistik att fallen av dödligt våld mot närstående i en parrelation ökade. 2023 dog 10 personer efter våld i nära relation, 2024 låg den siffran på 13.

Så vilken typ av dödligt våld är det som har minskat?

Manne Gerell ger sin analys av läget:

– Att våldet med kniv- och skjutvapen har minskat speglar en mindre våldsam gängmiljö vilket kan vara en delfaktor. Stockholmspolisen har jobbat mycket mot gängkriminaliteten vilket kanske syns nu, säger han och fortsätter:

– Foxtrotkonflikten, som var en stor orsak bakom våldsvågen hösten 2023, har lugnat ner sig och delvis flyttats utomlands. Men den konflikten är relativt ny och nu ser vi de lägsta siffrorna på tio år så det kan inte vara hela förklaringen till minskningen, säger han.

Share.
Exit mobile version