Dagens Nyheter kan i dag avslöja att läkare i Sveriges två största regioner har fått betalt för behandlingar på sig själva. Granskningen visar att 42 läkare har agerat som både behandlare och patient – samtidigt.

Resultatet förvånar tjänstemännen i regionerna som oberoende av varandra nu har inlett utredningar.

– Vi är överrumplade av att det pågår i den här omfattningen, säger Levi Siljemyr, avdelningschef inom hälso- och sjukvårdsstaben på Västra Götalandsregionen.

Granskningen är av praktiska skäl begränsad till privatläkare som jobbar enligt den nationella taxan. Det är ”ensamläkare” som till skillnad från andra vårdgivare har sin verksamhet knuten till egen fysisk person, sitt personnummer. De driver oftast små mottagningar där de själva hanterar både patientkontakter och administrativa uppgifter.

I Region Stockholm finns 126 sådana läkare, varav 23 fått ersättning för vård på sig själva. I Västra Götalandsregionen är det 19 av 115 läkare.

Det är regionerna själva som, på DN:s uppdrag, gjort en datakörning i de patientadministrativa systemen för åren 2021–2023. Vilka läkare det rör sig om har belagts med patientsekretess, eftersom de är registrerade som just patienter.

Utbetalningarna avser ersättning för flera olika typer av behandlingar, allt från vanliga besök och telefonrådgivning till mer omfattande utredningar.

– Vi är väldigt bekymrade. Det är inte ett resultat vi hade förväntat oss och vi ser allvarligt på det, säger Levi Siljemyr vid Västra Götalandsregionen.

Kan det finnas något tillfälle där det kan vara okej att till exempel ha en telefonrådgivning med sig själv?

– Vi har aldrig riktigt simulerat den tanken. Vi har svårt att måla upp lämpliga tillfällen för att ha telefonrådgivning med sig själv.

De två läkare i Västra Götalandsregionen som fakturerat mest har registrerat 13 respektive 14 vårdåtgärder på sig själva.

Båda regionerna utreder nu om ersättningarna som betalats ut kan vara olagliga. I Västra Götalandsregionen arbetar it-tekniker med att ta fram ett system som ska identifiera liknande utbetalningar i framtiden.

– Vi förstärker nu vår förmåga. Det här kommer inte vara en aha-upplevelse någon gång mer för oss, säger Levi Siljemyr.

Det är tillåtet för läkare att förskriva läkemedel till sig själv, så kallad fritidsförskrivning. Däremot har regionerna bedömt att det är en helt annan sak att få ersättning för vård på sig själv.

– Tittar man på de etiska plattformarna som finns så ska man inte undersöka sig själv. Det kanske kan finnas skäl till det i akuta sammanhang. Men om det kombineras med att man undersöker sig själv och dessutom tar betalt för det, då är det annorlunda, säger Levi Siljemyr.

Region Stockholm och Västra Götalandsregionen ska nu gå igenom varje enskild utbetalning, granska patientjournaler och kontakta läkarna.

– Vi ser allvarligt på det. Man ska inte debitera besök på sig själv och behandla sig själv. Utredning pågår och det kan bli aktuellt att rikta återbetalningskrav till läkarna, säger Marina Skarbövik, enhetschef på närsjukvårdsavdelningen på Region Stockholm.

Varför har ni inte upptäckt det här tidigare?

– Vi får tacka att ni gjorde oss uppmärksamma på det.

Modellen med privatpraktiserade läkare enligt den nationella taxan har länge varit omdiskuterad. Frågan om huruvida systemet ska finnas kvar eller inte har varit föremål för olika utredningar över ett decennium. Kritiken handlar om att modellen anses vara föråldrad, då ersättningssystemet baseras på enskilda åtgärder snarare än en helhetsinriktad vård som tar hänsyn till patientens samlade behov och vårdförlopp. Samtidigt har Läkarförbundet argumenterat för att det värnar den småskaliga vården.

I våras kom en statlig utredning fram till att den nationella taxan bör avvecklas. Regeringen har dock valt att behålla systemet eftersom förslaget i utredningen inte bedömdes genomförbart.

Fakta.Så gjordes granskningen

• På uppdrag av Dagens Nyheter har Region Stockholm och Västra Götalandsregionen gjort en datakörning i sina patientadministrativa system på läkare som registrerat vårdåtgärder på sina egna personnummer. Syftet var att undersöka om läkare fått ersättning för att behandla sig själva. Perioden som undersökts är åren 2021–2023.

• Läkarna i Västra Götalandsregionen har tillsammans debiterat cirka 85 000 kronor för vård utförd på dem själva. I Region Stockholm rör det sig om 328 000 kronor.

• Granskningen bygger på läkare som arbetar under den så kallade nationella taxan. Nationella taxan har funnits i Sverige sedan 1990-talet och innebär att vårdgivaren har en etablering knuten till sin egen fysisk person. Villkoren fastställs i lag, medan ersättningsnivåerna förhandlas mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Share.
Exit mobile version