I flera år har de fått löften. Snart är det dags. Snart får ni se. Kanske om några månader.

– Det var märkligt, säger Karin Filipsson, överläkare på Endokrinologimottagningen i Lund.

Hon är med i den fackliga referensgrupp som fått följa arbetet med det nya journalsystemet Millennium. I sex år har det varit under utveckling. Det skånska avtalets maximala värde uppgår till 3,8 miljarder kronor exklusive moms. Vad den faktiska kostnaden blir är oklart.

Och Karin Filipsson har undrat länge: Varför får vi aldrig prova systemet ordentligt?

– Vi har fått titta på filmer och screenshots från programmet. Men det som händer patienten har redan varit förutbestämt. Vi har aldrig fått se systemet i sin funktion, säger Karin Filipsson.

Det amerikanska journalsystemet köptes in av Skåne och Västra Götalandsregionen genom två separata upphandlingar 2018. När Södra Älvsborgs sjukhus i Borås häromveckan införde systemet kollapsade verksamheten.

Vårdpersonal vittnade om allvarliga brister, bland annat för att systemet inte får med viktiga ord. ”Ingen blödning” blev ”blödning”. Bara några dagar efter att man ”gått live” valde regionen att pausa införandet.

Starten i Borås blev en ögonöppnare för det skånska Läkarförbundet. Karin Filipsson beskriver hur ”polletten trillade ner”.

– Signalerna från Borås tyder ju på att det inte går att testköra systemet.

Kan det vara sant, undrar Karin Filipsson. I frågor om liv och död brukar man öva innan det blir skarpt läge.

– Militären tränar för krig, de övar och övar. Här ska man använda sjuka människor som testpersoner, säger hon.

I mars ska Millennium införas i Skåne – här under namnet SDV, Skånes digitala vårdsystem. Först ut blir lasarettet i Ystad, sjukhuset i Simrishamn och en rad vårdcentraler och andra mottagningar i området. Totalt berörs runt 2 000 medarbetare.

Händelserna i Borås har inte fått Region Skåne att ändra sin tidsplan. Harald Roos, ansvarig för Skånes digitala vårdsystem, säger att man har ”tuffa kriterier” för införandet. Redan den andra december kommer systemet ”driftsättas” rent tekniskt.

– Det är inte många dagar kvar till dess. Vi följer planen till punkt och pricka, säger Harald Roos.

Är systemet färdigt nu?

– Systemet är så färdigt att vi kan rulla ut det i mars 2025, ja.

Harald Roos anser att det som hände i Borås var beklagligt, men att Skåne kan dra lärdom av de saker som gick snett.

– I Västra Götaland har man konstaterat att utbildningsmaterialet inte höll tillräckligt god kvalitet. Det har vi omarbetat helt, säger han.

På Örebro universitet följer Malin Nordström, lektor i informationssystem, händelserna på håll.

– Att man inte nu har tvärnitat i Skåne är helt ofattbart. Det tickar ju miljoner i skattepengar varje dag, säger hon.

Malin Nordström är förundrad över att vårdpersonal i Skåne ännu inte är inne och övar ordentligt i systemet.

– Det är helt frapperande, säger hon.

I Borås fick personalen utbildning i systemet. Men programmet de skulle öva i fungerade aldrig som det skulle – det kom hela tiden felmeddelanden och buggar, enligt vårdpersonal som DN talat med. Budskapet var då att allt krut lades på den skarpa versionen.

– Det är helt orimligt. Man pratar om den skarpa versionen som gud ungefär. Det här ska göras mycket tidigare i processen, inte vid utbildningstillfället, säger Malin Nordström.

Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Det är grisen i säcken. Men det blir så när man vill göra ett breddinförande, en ”big bang-implementation”. Vi vet i forskning sedan tidigare att det är en jättedum idé, det kom man fram till på 90-talet, säger han.

På kirurgen i Lund har läkaren Erik Nordenström stått i operationssalen sedan tidig morgon. Han skulle vara så kallad ”utrullningsledare” av det nya systemet och komma med idéer och synpunkter under utvecklingen – men hoppade av redan för några år sedan.

– Jag insåg snabbt att det här är ett jättegammalt system som inte går att påverka.

Dessutom:

– Ingen kunde visa själva systemet. Det är som kejsarens nya kläder, säger han.

Bakom systemet som lanserades i slutet av 1990-talet står bolaget Oracle, med säte i USA. DN har utan framgång sökt dem för en intervju.

Det har varit en krävande process att anpassa systemet till svensk sjukvård. Runt 500 personer har i flera år arbetat med utvecklingen i Lund – inte minst klinisk personal från den skånska vården har varit inblandad.

Läkarförbundet har länge larmat om allvarliga brister och vill att hela projektet stoppas. Journalsystemet kräver många klick, är tidskrävande, långsamt och har stora problem med läkemedelshantering, enligt fackförbundet.

– Det är en tidstjuv som kommer göra att allt tar mycket längre tid. I stället för tio patienter på en förmiddag, kanske man kan ha två, säger Erik Nordenström.

Han är kritisk till hur mycket vårdpersonal som slukats.

– Man har pumpat in miljarder i det här. Det är makalöst så mycket tid som gått åt. Ett otal kollegor har larmat, men man bara vandrar på. Det är väldigt sorgligt, säger han.

Harald Roos, ansvarig för SDV i Skåne, håller inte med om att Läkarförbundet bara fått se filmer och screenshots ur Millennium.

– Nej, de har fått arbeta i systemet.

Går det att öva i systemet?

– Det finns en testdomän. Den kommer man ha igång nu när alla medarbetare ska komma in och börja träna.

Harald Roos säger att det är korrekt att övningsmiljön i Västra Götalandsregionen inte fungerat, men att den skånska testmiljön kommer att efterlikna den skarpa versionen på ett ”mycket bättre sätt”.

Går det alltså att öva ett helt patientförlopp i systemet, som det ser ut i dag?

– Det kommer att gå att öva ett helt patientförlopp, absolut, innan man går live. Den typen av övningar kommer vi ha här under januari.

Under januari kommer det kunna övas?

– Absolut, och vi startar ju i mars. Vi vill inte ha det för långt innan, personalen ska inte glömma vad de har lärt sig.

Men är inte det väldigt sent? Om man hållit på med utvecklingen i sex år. Hur kan det komma sig att det inte går att öva ett helt patientförlopp förrän i januari nästa år?

– Vi vill göra det i så skarp miljö som möjligt och utnyttja tiden på allra bästa sätt för att förbättra systemet.

Kommer systemet vara patientsäkert?

– Annars kommer vi inte att driftsätta det.

Fakta.Millennium

Millennium är ett vårdinformationssystem där alla uppgifter om en patient ska samlas på ett och samma ställe. Systemet ska ersätta ett trettiotal befintliga system i Västra Götalandsregionen och Skåne.

Huvudleverantör är amerikanska Oracle.

I Västsverige lanserades systemet i de södra delarna av regionen den 12 november, med Södra Älvsborgs sjukhus som största aktör. Tre dagar senare meddelade regiondirektören Håkan Sandahl att införandet pausas.

Flera anmälningar har gjorts kring Millennium efter haveriet i Borås, till Arbetsmiljöverket, Justitieombudsmannen, Integritetsskyddsmyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I Skåne ska systemet, som här går under namnet Skånes digitala vårdsystem, SDV, införas i Ystad och Simrishamn i mars.

I senare faser, med runt ett halvårs mellanrum, kommer systemet lanseras på övriga sjukhus, vårdcentraler och andra mottagningar i Skåne.

Läs mer:

Västra Götalandsregionen avtalade bort superpremien för Millennium

Distriktssköterskan om Millennium-dagarna: ”Tuffaste veckan i mitt liv”

En vecka efter starten: Här är anmälningarna mot Millennium

Share.
Exit mobile version