Tahseen Qureshis röst är dämpad. Professorn och kirurgen är tillbaka i sitt hem i London efter en månad på Nasser-sjukhuset i södra Gaza. En månad fylld av lidande och död.

Trots det vill han tillbaka.

– Gaza har blivit som en drog för mig, säger han och fortsätter:

– Mitt hjärta är rastlöst just nu. Fruktansvärda saker händer där och jag känner att jag borde hjälpa till.

Sedan 2019 har Tahseen Qureshi besökt Gaza flera gånger. Han är specialiserad inom robot- och titthålskirurgi och på uppdrag av Medical Aid for Palestinians och International Rescue Committee har han lärt upp personalen på sjukhusen i Gaza. Sedan Hamas terrorattack förra oktober som utlöste det senaste kriget mellan Israel och Hamas har han varit tillbaka två gånger, men nu som krigsläkare.

Insatsen i januari fick ett abrupt slut efter att säkerhetsrummet där han och tre andra brittiska sjukvårdsarbetare tillbringade natten attackerades i en flygräd.

– Jag blev bländad och sedan var det som att någon lyfte upp byggnaden och kastade ner den på marken, säger Qureshi.

En månad tidigare hade området där säkerhetsrummet låg markerats av Israel som en humanitär zon utan konflikt. Trots det bombade IDF området och Qureshi och de andra biståndsarbetarna kallades hem.

Efter att de lämnat stormade Israel Nasser-sjukhuset, samma sjukhus som Qureshi arbetat på. Israel hävdade att Hamas hade hållit israeliska gisslan inne på sjukhuset, uppgifter som Hamas menade var en lögn. Tahseen Qureshi säger att han aldrig har sett någonting misstänksamt när han har arbetat i Gaza.

– Jag har aldrig sett en tunnel eller någonting annat som skulle få mig att misstänka något, säger han.

Några månader senare återvände Tahseen Qureshi till Gaza och Nasser-sjukhuset. Han säger att det är skillnad på det han såg nu senast med det han såg i vintras. Skadorna var fler och värre, personer kom till sjukhuset utan ben och armar.

– Det jag har observerat är att de flesta som är skadade är kvinnor eller barn, säger Qureshi.

Han berättar om en 13-årig pojke som hade skador på hjärtat. Qureshi behövde öppna pojkens bröst och pumpa igång hjärtat med sin egen hand. Hemma i England fanns Qureshis egen son, som precis fyllt 14 år.

– Det tog hårt på mig när jag insåg att den här pojken kunde vara min egen son, säger Qureshi.

Dagen efter såg han pojken igen, liggandes i en sjuksäng men vid liv. Samma tur hade antagligen inte den kvinna som var gravid i sjunde månaden. Qureshi var tvungen att ta ut bebisen ur magen och sy ihop kvinnans hjärta.

– Hon skickades sedan till en annan avdelning, så jag vet inte om hon överlevde men jag tror inte det. Samma med bebisen, jag är övertygad om att den inte klarade det. Men vi gör vad vi kan, säger Qureshi.

Under månaden på Nasser-sjukhuset säger Tahseen Qureshi att han och de andra tre personerna i teamet genomförde mellan 300 till 400 operationer. Förutom några timmar varje dag då han lärde upp personer på sjukhuset så tillbringade han så gott som varje vaken timme varje dag till att operera människor som skadats i kriget. Sjukhuset var överfullt.

– Det var inte tillräckligt med sjukhusbäddar, människor fick ligga på golvet.

Det saknades inte bara plats. Mediciner, smärtstillande och utrustning var bristvaror.

– Människor du visste skulle dö fick lida eftersom det inte fanns tillräckligt med medicin. Vi kunde inte ens ge de människorna en smärtfri död. De fick ligga på hårda golv tills de tog sina sista andetag, säger Qureshi.

Efter ett drygt år av krig har drygt 42 000 personer i Gaza mist sitt liv, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet i Gaza.

Share.
Exit mobile version