De samlade protokollanteckningarna från de MBL och samråd som Västra Götalandsregionen, VGR, haft kring det nya planerade journalsystemet visar ett tydligt mönster.

Ända sedan upphandlingen 2018 larmar facket om bristande information och delaktighet. Ju närmare införandet den 12 november förra året man kommer, desto skarpare blir oron och kritiken. Ändå tycker de fackliga företrädare som satt med i mötena att protokollen – när de nu läser dem igen, i efterhand – visar en förskönande bild av det som faktiskt hände.

– Vi hamnade väldigt ofta i metadiskussioner om hur gruppen skulle arbeta, i stället för med vad. Min uppfattning är att arbetsgivaren själv inte förstod vad det handlade om utan famlade i mörker, säger Ylva Kastrup, överläkare i neurologi och med i referensgruppen för Millennium från starten.

Hon menar att hon och hennes kollegor ofta utmålades som förändringsobenägna, så fort de ville tala om patientsäkerhet och arbetsmiljö.

– De kafkaliknande metadiskussionerna om hur vi fackliga skulle få insyn fortsatte hela vägen fram till införandet, säger Kastrup.

I rapporten från Läkarföreningen summeras också all den öppna kritik som läkarna fört fram. Brev efter brev till chefer och politiker, som i bland också uppmärksammats i medierna.

Den 24 september genomförde till exempel sektionen på SÄS i Borås en medlemsenkät som visade att mer än 9 av 10 läkare ville dra i nödbromsen och stoppa införandet. Orsaken var bristande insyn och undermålig utbildning.

Sektionsordföranden Laura Raduta skrev till sjukhusledningen och undrade varför de bara fått öva på de allra enklaste scenarierna och varför inte ens de fungerade?

”När inte de flyter på, hur ska det gå till att hantera multisjuka komplexa patienter med akuta sjukdomar vid dagen för införandet? Borde det inte prövas på en pilotenhet innan det breddinförs på hela SÄS över en natt?”

Barnläkarna kom med liknande frågor i ett brev till sina chefer, som kopierades till de ansvariga politikerna. Där berättades om en övning för att få in en remiss i systemet, som tog nästan tre timmar – ”trots att tio representanter från Millenniumprogrammet deltog i övningen”. Då var det två veckor kvar till start.

Läkarföreningen skriver i den nya rapporten att de gjorde upprepade påstötningar om riskbedömningar av systemet, men de gjordes bara ”i liten grad eller inte alls, vilket kanske kan förklaras av att det inte fanns ett färdigt system att riskbedöma”.

När datumet kom för ”Go Live” beskriver läkarna hur de bad om att få delta i presskonferensen, men nekades tillträde. En medlem – Wojciech Skup – smet in ändå och avbröt när det samlade budskapet från podiet var att allt ”gått väl”. Skup kallade det hela för en ”katastrof”, men efter att han stormat ut liknade ledningen hans frustration med den många känner när man ”byter mobiltelefon”.

Sammantaget har läkarna efter allt detta landat i ett tiotal slutsatser. Den första är att de inte anser att Millennium nar någon framtid i VGR. Den andra är att de saknar förtroende, både för den högsta ledningen i VGR och för den organisation som har haft till uppgift att driva Millenniumprocessen.

Som tredje punkt vill de understryka att politiken också har ett ansvar: ”De valde att lyssna på tjänstepersonerna och avfärda vårdpersonalen.”

Detta sista har regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) nyligen medgett.

– Vi har en organisation med en förvaltning som ska ge oss ett underlag, och de sa att den kritiken som kom skulle gå att lösa. Men för framtiden är det oerhört viktigt att få med oss alla medarbetare.

Samma vecka som Millennium nödstoppades hölls ett MBL där Läkarnas fackförbund SACO uttryckte oro för att arbetsgivarna verkade hålla fast vid att Millennium var ett bra system. SACO ansåg att även om införandet skulle ha gått helt problemfritt så är systemets grundstruktur dålig, tidskrävande och patientfarlig.

Där står Läkarföreningen fast. De vill att Millennium skrotas för gott. På onsdag möts regionstyrelsen för ett extra krismöte i frågan.

Share.
Exit mobile version