Dunkande musik sprids från högtalare som ställts upp på gräsmattorna. Studenter med ölflaskor i händerna strosar runt mellan stånd som erbjuder allt från sangria till råd om det framtida arbetslivet.

Mitt i myllret står en grupp unga kvinnor som delar ut vykort och tygpåsar med bilder på tecknade livmödrar.

– Stämningen är bra! Det tog en stund att komma i gång, men folk gillar det, säger 20-åriga Anna.

Här, på en festival för studenter i den tyska staden Regensburg, sprider medlemmar i gruppen ”Medical Students for Choice” information om abort. De unga kvinnorna i gruppen är läkarstudenter som är kritiska till att ingreppet är stigmatiserat och att de inte får lära sig något om det under sin utbildning.

– Det här hade inte behövt vara tabu, säger 23-åriga Lea.

Men det är det. I Tyskland är det än i dag förbjudet att göra abort. Enligt paragraf 218 i brottsbalken riskerar en person som avbryter sin graviditet ett års fängelsestraff. Den som genomför en abort på någon annan kan dömas till upp till tre år i fängelse.

Förbudet har sitt ursprung i det tyska kejsardömets lagtext från 1871. I forna Östtyskland legaliserades aborter år 1972, men i Västtyskland stoppades ett liknande förslag efter motstånd från bland andra den inflytelserika katolska kyrkan och ett nej från landets författningsdomstol.

När Tyskland återförenades blev abort olagligt i hela landet. Men flera undantag gör det möjligt att avbryta en graviditet utan att straffas. Den som får rådgivning på en särskild mottagning, väntar minst tre dagar och sedan genomför åtgärden slipper påföljd – så länge aborten sker senast vecka tolv. Detsamma gäller för den som hjälper till att utföra den.

Trots undantagen leder förbudet till sämre tillgänglighet, samt osäkerhet och oro hos både gravida och vårdanställda. Det säger den 20-åriga läkarstudenten Anna.

– Det skapar jättemycket fysisk och psykisk stress. Dessutom försvåras sökandet efter information, säger hon.

Flera granskningar ger henne rätt. Nästan hälften av Tysklands statliga sjukhus med en gynekologimottagning utför inga aborter alls. Bland de som erbjuder åtgärden uppger var tredje att de endast gör det om graviditeten är ett resultat av en våldtäkt, eller om den gravidas hälsa är i fara. Det visar en granskning som organisationen Correctiv publicerat.

I våras tog den tyska regeringen emot en rapport från en expertgrupp som granskat landets abortlagstiftning. Slutsatsen var tydlig.

”Det är ohållbart”, skrev experterna om att aborter är olagliga, och rekommenderade en legalisering under graviditetens tolv första veckor.

Men trots det tydliga budskapet har regeringen inte kunnat enas om en väg framåt. Katrin Helling-Plahr, som är det liberala regeringspartiet FDP:s talesperson i frågan, vill inte ändra på lagstiftningen. Politikern säger till DN att skillnaden mellan att legalisera aborter och att behålla den nuvarande lagen är en ”juridisk detaljfråga”, eftersom de som utför åtgärden inte straffas för det.

– Som FDP-grupp i förbundsdagen kan vi inte tänka oss att ändra på denna kompromiss, som sedan länge är etablerad i samhället, säger hon.

Tysklands största oppositionsparti, kristdemokratiska CDU, är inne på samma spår. Den ställföreträdande partiledaren Silvia Breher säger att en debatt om att avskaffa förbudet riskerar att få motståndet mot aborter att öka.

– En polariserad debatt hjälper inte de drabbade kvinnorna, säger hon, och fortsätter:

– Jag är väldigt mån om att fokusera på tillgängligheten – att alla kvinnor som behöver göra abort kan göra det. Det är bara genomförbart om samhället är så positivt inställt till detta som möjligt. Därför måste vi avstå från allt som bidrar till polarisering.

Detta håller medlemmarna i Medical Students for Choice inte med om. 20-åriga Anna säger att den nuvarande lagstiftningen bidrar till att aborter är ”otroligt tabu” i Tyskland. Läkarstudenten upplever att den som avbryter en graviditet ofta framställs som ett offer.

– Antingen säger folk att ”hon hade ju inget val” på grund av omständigheterna i samhället – som till exempel bristen på stöd från staten. Eller så betraktar man personen som omoralisk – en ansvarslös människa som struntar i oföddas rätt till liv.

Fakta.Medicinska och kirurgiska aborter

■ Det vanligaste sättet att avbryta en graviditet är att genomföra en medicinsk abort. Detta sker med hjälp av läkemedel som får livmodern att dra ihop sig och graviditeten att stötas ut.

■ En abort kan även ske genom en operation. Detta kallas för en kirurgisk abort.

Källa: Vårdguiden 1177

Utöver en legalisering vill Medical Students for Choice förbättra tillgängligheten till aborter, och avskaffa kravet på rådgivning minst tre dagar i förväg.

– Det faktum att man måste ta emot rådgivning och sedan vänta för att låta beslutet sjunka in skapar ju en falsk bild av att man håller på att göra något förkastligt och fruktansvärt, säger Anna.

Intill ståndet i Regensburg sitter studenter och färglägger bilder på livmödrar. Den 23-åriga juridikstudenten Franziska Bottler tycker att det är bra att läkarstudenterna försöker sprida kunskap om abort, och att det är synd att inte heller hennes utbildning tar upp den kontroversiella lagstiftningen.

– Vi är ju en del av problemet, säger hon.

Nyligen meddelade regeringens största parti, socialdemokratiska SPD, att de ställer sig bakom kravet på en legalisering. Partiet är bland annat kritiskt till att förbudet gör att gravida måste betala för aborter själva, eftersom sjukförsäkringen inte täcker olagliga ingrepp.

Socialdemokraten Leni Breymaier, som är ordförande för familjeutskottet i förbundsdagen, är dessutom orolig för att många läkare som hjälper till med att avbryta graviditeter är på väg att gå i pension.

– Under de senaste tio åren har antalet läkare som utför aborter halverats, säger hon till DN.

Regeringens näst största parti, miljöpartiet De gröna, vill också se en avkriminalisering.

– Målet kan inte vara att vi låter allt fortsätta som det är med argumentet att ”det nog kommer att fungera på något sätt”. Det gör det inte, säger Ulle Schauws, som är partiets talesperson i frågan.

Enligt SPD kan ett nytt lagförslag presenteras under nästa år. Men motståndet från partierna till höger gör det osannolikt att ändringen går igenom.

I Regensburg fortsätter studenterna i Medical Students for Choice att hoppas på förändring. 20-åriga Anna betonar att omkring 100 000 personer per år genomför en abort i Tyskland.

– Det är inte direkt få. Faktumet att det är inskrivet i brottsbalken hindrar ju inte människor från att göra abort. Det blir bara mycket svårare att göra det på ett säkert sätt, säger hon.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat. De övriga läkarstudenterna vill inte att deras efternamn publiceras i DN, eftersom ämnet är kontroversiellt i Tyskland.

Läs fler artiklar om Tyskland här

Fakta.Var tionde läkare som informerar om aborter har anmälts

■ En fjärdedel av alla läkare som utför aborter i Tyskland har upplevt hot eller våld på grund av detta.

■ Var tionde läkare som informerar om aborter har blivit polisanmäld. Fram till 2022 gällde ett så kallat ”reklamförbud” för medicinska och kirurgiska aborter, som bland annat innebar att läkare som skrev om aborter på sin hemsida riskerade straff.

■ Nästan sex av tio som varit ofrivilligt gravida i Tyskland har upplevt att det varit svårt att hitta information om abort.

■ Tillgängligheten till aborter är sämst i delstater i västra och södra Tyskland. Flera av delstaterna i forna Östtyskland hör till dem med bäst tillgänglighet.

Källa: Den så kallade ELSA-studien, som genomförts av forskare vid bland andra högskolan i Fulda på uppdrag av det tyska hälsodepartementet

Share.
Exit mobile version