Klockan 05.30 i morse, något efter utsatt tid, blev Södra Älvsborgs sjukhus i Borås först med att ta det nya journalsystemet Millennium i bruk.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att tillverkaren Oracle inte hade registrerat systemet hos Läkemedelsverket. Dessutom är det CE-märkt på en lägre riskklass än vad som enligt Läkemedelsverket normalt är kravet på ett system som ska användas för att ge råd om vilken typ av vård en patient behöver.

Först två dagar innan systemet togs i drift CE-märktes centrala delar av systemet i den europeiska databasen Eudamed, och dagen innan lanseringen var systemet fortfarande inte registrerat hos Läkemedelsverket.

Bara några timmar efter att systemet är i drift har Läkemedelsverket därför valt att inleda en tillsyn av Millennium.

– Vi kommer att öppna ett tillsynsärende för att säkerställa att allt är okej, men exakt vad som kommer att ingå i det kommer vi inte att gå in på eftersom det är sekretessbelagt, säger Sandra Sjöåker som är utredare på Läkemedelsverket.

Har uppgifterna i media påverkat att ni väljer att inleda en tillsyn?

– Inte egentligen, vi har känt till det mesta sedan tidigare. Vi hade nog kommit hit förr eller senare i alla fall.

Dagens Nyheter har sökt VGR för en kommentar, men regionen hänvisar alla frågor till en presskonferens som ska hållas senare under tisdagen.

Detta är Millennium

● Ett nytt vårdinformationssystem där alla uppgifter om en patient ska samlas på ett och samma ställe. Millennium ersätter ett 30-tal befintliga system inom Västra Götalandsregionen, VGR.

● Liknande plattformar är på gång över hela landet. Region Skåne och VGR har valt samma huvudleverantör – amerikanska Oracle.

● Först ut i Västsverige är de södra delarna av regionen, med Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som största enskilda aktör. Det togs i drift 05.30 på morgonen den 12 november.

Läs också:

Nya jättesystemet i vården kan vara olagligt

Journalsystemet CE-märktes först två dygn före lansering – på den lägre säkerhetsnivån

Share.
Exit mobile version