Ett tag stod Barcelona på toppen av klubblagsfotbollen. Pep Guardiola tränade ett lag med spelare som Lionel Messi, Xavi och Andrés Iniesta. Senare tog Luis Enrique över, och vann trippeln under sin första säsong 2014/15.

Därefter har det gått tyngre, även om de inhemska titlarna fortsatte att trilla in ett tag till – mycket tack vare en viss Messi.

Ekonomiska problem har tyngt storklubben, men har också skapat chanser för unga spelare. Den mytomspunna akademin La Masia har alltid fostrat talanger av hög klass, men de senaste åren har något hänt.

Spanien har ett upplägg där klubbarna även får ha ett B-lag i seriesystemet. Barcelona har Barça Atlètic i tredjeligan, men numera tycks talangerna mer eller mindre gå rätt upp i A-truppen. Öppnar storklubbens svaghet andra möjligheter, eller är det talangerna som är redo allt tidigare?

Det är bara att konstatera att det på senare år sett ut på följande vis:

Hösten 2019 var Ansu Fati 16 år när han slog igenom, hösten 2020 var Pedri (för protokollet, han fostrades i Las Palmas) 17 år, hösten 2021 var Gavi 16 år, hösten 2022 var Alejandro Balde 18 år och våren 2024 var Pau Cubarsí 17 år.

Så var det Lamine Yamal – kanske den största talangen av dem alla.

När det spanska landslaget spelar EM är det med en tyngd på axlarna. Tyngden handlar i första hand inte om att någon egentligen kräver ett guld. Det handlar om att de där tre raka gulden alltid finns att se tillbaka på: EM 2008, VM 2010 och EM 2012.

Sådant sätter standarden. I dag är laget inte nära den nivån, även om det är en trupp som mycket väl skulle kunna gå hela vägen i mästerskapet.

La Roja har fått en fin start, och då har motståndet varit tufft. Klara 3–0 mot Kroatien i premiären, följdes av 1–0 mot Italien. På måndagskvällen väntar Albanien i den tredje och sista gruppspelsmatchen.

Lamine Yamal har spelat från start, tagit för sig och imponerat. Han fyller 17 år dagen före EM-finalen.

Visst syns det ibland att han fortfarande bara är en tonåring. Beslutsfattandet är imponerande med tanke på åldern, men är inte alltid där. Ibland väger han lätt i duellerna, ibland tappar han bollen för enkelt eller i fel lägen.

Men samtidigt:

Debut för Barcelona i La Liga som 15-åring förra våren, sju mål och tio assist på 50 matcher den gångna säsongen. Mål i den spanska landslagsdebuten, assist i EM-debuten. Rekord efter rekord innehas numera av Lamine Yamal.

Fakta.EM-rekorden

Yngsta spelaren: Lamine Yamal (16 år och 338 dagar).

Yngsta spelaren i utslagsfasen: Jude Bellingham (England, 18 år och fyra dagar).

Yngsta spelaren i en final: Renato Sanches (Portugal, 18 år och 328 dagar).

Yngsta framspelaren: Lamine Yamal (Spanien, 16 år och 338 dagar).

Yngsta målskytten: Johan Vonlanthen (Schweiz, 18 år och 141 dagar).

Yngsta målskytten i en final: Pietro Anastasi (Italien, 20 år och 64 dagar).

Källa: Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Efter segern mot Italien klev kung Felipe VI ned i omklädningsrummet för att gratulera spelarna, som en efter en fick sig en handskakning. Glada miner. Lamine Yamal fick frågan om sin ålder. ”16?!”, utbrast kungen och tog sig för pannan.

Lamine Yamal har tandställning och går fortfarande i plugget. När landslagskamraten Jesús Navas seniordebuterade var han inte född. De där tre spanska gulden minns han förmodligen inte mycket av.

Likväl är det han som ska göra det om Spanien ska kunna gå hela vägen. Visst finns andra spelare i världsklass i truppen, som Rodri (Manchester City), Dani Carvajal (Real Madrid) och Pedri (Barcelona) – men i offensiven är det tonåringen som ska göra det.

När det kommer till vissa spelare är det som att Gud lagt sin hand på dem, har förbundskapten Luis de la Fuente konstaterat.

Fakta.Tidigare EM-talanger som stack ut

EM 2021: Pedri (Spanien).

EM 2016: Renato Sanches (Portugal).

EM 2012: Mario Balotelli (Italien).

EM 2008: Luka Modrić (Kroatien).

EM 2004: Wayne Rooney (England).

Share.
Exit mobile version