Maskinerna fäller tjocka stammar som läggs i prydliga högar.

Tallskogen på Storön söder om Bureå i Skellefteå kommun, var en sådan som håller på att försvinna från det svenska landskapet: gammal, full av hänglav. Här fanns flera rödlistade arter som garnlav, granticka, doftskinn och gammelgransskål.

”Bevarande av områdets höga naturvärden går inte att förena med skogsbruk”, skrev Länsstyrelsen i Västerbotten i en rapport 2021.

Myndigheten ville göra skogen till naturreservat. Men markägarna sa nej.

– Då hade vi inte kunnat bruka den. Och det vill man kunna, om man vill fortsätta ha en inkomst av skogen, säger en av markägarna, Maria Melander.

Enligt länsstyrelsen fick markägarna information om att det fanns höga naturvärden i området. Myndigheten bjöd in till ett möte för att informera dem om olika ersättningar som fanns att ta del av, beroende på hur de ville skydda sin skog. Ingen av markägarna ville delta.

– Vi hade kunnat få ersättning för skogen, men inte för marken, säger Maria Melander. Hon berättar om ett annat område som har blivit naturreservat, där det nu är omöjligt att stycka av sommarstugetomter för försäljning.

– Det är klart det ska sparas skog, det tycker jag också. Men när man har skog och vill ha en inkomst av det så är det inte så roligt om det blir naturreservat.

När DN besöker platsen är skogsmaskiner igång. Det är pappers- och skogsjätten SCA som har köpt rätten att avverka.

I timmerhögarna ligger 250 år gamla tallar och granar. Bedömningen görs av naturvårdsexperten Patrik Nygren, som under många år inventerat naturskogar åt miljöorganisationer och myndigheter.

– Det är ett elände. Det är fritt fall i skogen just nu. Jag jobbar med naturvård sedan 30 år tillbaka, och det har aldrig varit svårare än nu att skydda något. SCA hugger ned en stor del av den här sista skyddsvärda skogen, som de lovat enligt sin certifiering att inte ta, säger han.

SCA, som har marknadens högst ansedda hållbarhetscertifiering FSC, har under två månader nekat DN en intervju. Ola Kårén svarar till slut i ett mejl:

Länsstyrelsen ville göra naturreservat. Hur kan SCA bedöma värdet av skogen så annorlunda?

”Reservatsbildning, och vilka överväganden som gjorts i den dialogen, är en fråga mellan markägaren och Länsstyrelsen”, skriver Ola Kårén.

SCA har bedömt att ”objektet” inte är en nyckelbiotop och att en avverkning därmed inte bryter mot FSC-reglerna. Ola Kårén skriver att bolaget har följt lagen, lämnat ”naturvärdesträd” och ett stort antal stora tallar som står utspridda i terrängen eller i trädgrupper.

”Det skapar förutsättningar för strukturell variation i den framtida skogen.”

Åsa Stenman, handläggare på Länsstyrelsen, vill inte kommentera avverkningen. Hon skriver i ett mejl till DN att myndigheten bedömde att man inte skulle driva frågan om reservat vidare, efter markägarnas nej.

Fakta.Så bildas ett naturreservat

Naturreservat i Sverige bildas av länsstyrelser och kommuner, men uppmaningar till att bilda ett naturreservat kan komma även från ideella föreningar och allmänheten. Oftast är det dock länsstyrelserna som tar initiativet till att bilda ett naturreservat.

I samband med bildandet förhandlar länsstyrelsen med markägaren som i vissa fall får ersättning eller kan sälja marken till staten. Arbetet med att bilda ett naturreservat ska efter en proposition som riksdagen röstade igenom 2022 utgå från frivillighet, men länsstyrelserna har en juridisk möjlighet att bilda naturreservat även om markägaren motsätter sig detta.

Källa: Naturvårdsverket

Läs mer: SCA avverkar i skog bolaget lovat att bevara

Share.
Exit mobile version