Broccoli renar levern och mjälten. Päron rensar ut gifter från kroppen. Och avokado återställer det centrala nervsystemet.
I sociala medier ger läkaren i Malmö råd om hur man håller sig frisk: genom att dricka en liter äppelcidervinäger i månaden och äta två matskedar kokosolja om dagen. Han kallar sig ”världsledande expert” inom ”health technologies” och säger sig vilja hjälpa människor att bli friska genom naturläkemedel och ”mat som medicin.”
Den danske läkaren har i flera år drivit två privata vårdcentraler i Malmö på uppdrag av Region Skåne. De har marknadsförts i samma anda, med bilder på frukt och bär med bildtexten ”Designa ditt hälsoliv i ett helt nytt perspektiv”.
I förra veckan hävde Region Skåne plötsligt avtalen med vårdcentralerna med omedelbar verkan. De 9 000 listade patienterna flyttades till andra vårdcentraler. Skälen som angavs var att man upptäckt allvarliga brister i ”bemanning, kompetens och kvalitet”.
Nu kan DN visa att vårdcentralerna ägnat sig åt systematiskt fusk – och att det tog regionen tre år från de första larmen om missförhållanden innan man satte stopp.
Utåt sett är Hyllie Hälsocentral en helt vanlig vårdcentral. Totalt har den och Västra Hamnen Vårdcentral fått 67 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Frågan är bara vad det är för typ av vård som bedrivits i lokalerna.
DN har tagit del av dokument och intervjuat personer med insyn i verksamheten som ger en samstämmig bild: vårdcentralerna har helst velat ta emot friska patienter.
Patienter med diabetes, långtidssjukskrivning och adhd har inte alltid varit välkomna.
Ägarens vision har varit tydlig, enligt tidigare anställda.
– Han prioriterar friska patienter och de som vill göra hälsokontroller, som han kan ta en egen kostnad för. Multisjuka eller svårare patienter fick inte lista sig, säger en av dem.
Vårdkrävande patienter ska inte ha varit önskvärda.
– Bara personer med förkylning och allergi skulle prioriteras, säger den tidigare anställda.
Vårdcentralerna har satt i system att fuska med tolkavgifter. Så har de kunnat få pengar från regionen som de inte haft rätt till – 95 000 kronor bara under årets tre första månader.
Interna dokument som DN tagit del av visar hur personalen instruerats att alltid registrera tolk om de pratat ett annat språk med en patient, även om det är språk som både läkare och patient talar flytande – och ingen tolk har använts.
Varje gång har vårdcentralerna fått 300 kronor extra. Det är en kompensation som regionen betalar för att tolkade besök är mer tidskrävande. Av de 373 besök under årets första kvartal där man rapporterat tolk, har tolk bara bokats 55 gånger. Det visar siffror från Region Skåne, som krävt tillbaka pengarna.
Ägaren till vårdcentralerna är inte bara intresserad av ”mat som medicin”. Han beskriver sig också, i sitt cv på Linkedin, som medgrundare till en internetbutik som säljer CBD-olja, även kallad hampaolja. Den görs av cannabidiol som utvinns ur cannabisplantan. Produkten ger enligt bolaget ”balans” och ”god hälsa i vardagen”.
Det larmades regionen om i en visselblåsarrapport för över ett år sedan. Regionen svarade att ägarens sidoverksamheter inte är relevanta att utreda.
Visselblåsare har larmat regionen även om en annan av läkarna på vårdcentralerna. Det gäller en dansk man som är talesperson för organisationen Hizb ut-Tahrir i Danmark. Den antidemokratiska rörelsen har som mål att etablera ett globalt islamiskt kalifat.
Mannen dömdes i juni i år till 60 dagars villkorlig dom av Köpenhamns tingsrätt för att ha uppmanat till krig mot – och utplåning av – Israel. Han har överklagat domen till högre instans.
En annan av vårdcentralernas läkare beskrivs i sociala medier som en mentor till ägaren. Han har fått sin läkarlegitimation indragen i Danmark och Norge på grund av tungt opioidmissbruk.
I Sverige är hans rätt att skriva ut narkotikaklassad medicin indragen, eftersom han systematiskt skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till sig själv.
Under sin tid som läkare på vårdcentralerna har han varit inskriven i beroendevård – och bedömdes i slutet av 2023 vara drogfri.
Under åren som gått har en rad klagomål och tips kommit in till Region Skånes egen patientnämnd och till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, från patienter som upptäckt fel i sina journaler eller nekats vård eller medicin.
Även personal på andra vårdcentraler i Malmö har reagerat. Dit kommer patienter som inte ska ha fått hjälp på Hyllie Hälsocentral – som astmapatienter som inte fått rätt inhalatorer och papperslösa som ska ha nekats vård, i strid mot lagen.
Dessutom har de undrat: varför har Hyllie Hälsocentral så hög förskrivning av antibiotika?
– Många barn har fått antibiotika av helt fel skäl. Varje gång de sökt har de fått antibiotika. Man verkar inte ens veta vad det är man behandlar, säger en läkare på en vårdcentral i Malmö.
Även i regionens dokument konstateras en hög förskrivning av antibiotika ”specifikt till barn”.
Först i november i år inleder Region Skåne den utredning som leder till att avtalen bryts. Veckorna efter visselblåsarlarmet om den Hizb ut-Tahrir-anknutna läkaren görs flera oanmälda kontroller på de båda vårdcentralerna. Sedan sätter man slutligen stopp. Avtalen hävs med omedelbar verkan med hänvisning till allvarliga brister. Allmänhetens förtroende för vården kan ha påverkats, slår regionen fast.
Katarina Jonasson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, är tillfreds med hanteringen. Hon förklarar att det finns en ”trappa för åtgärder”, och att regionen fört en dialog med vårdcentralerna. Vid ett tillfälle har bristerna lett till vite.
Men redan för över ett år sedan konstaterade ni att det saknades rätt kompetens. Varför hävdes inte avtalen redan då?
– Man har ju kommit med handlingsplaner. De bedömdes vara tillförlitliga.
Ett halvår senare görs ytterligare en kontroll och inte heller då finns rätt kompetens på plats. Varför häver ni inte avtalen?
– Det har även där inkommit en handlingsplan för att vidta åtgärder.
Hur mycket kan man missköta sig innan ett avtal hävs?
– Man får inte missköta sig. Men under en utredning har vi alltid en dialog med vårdgivaren för att komma till rätta med bristerna innan vi tar steget att häva avtalet, säger Katarina Jonasson.
Region Skåne känner inte till att personal instruerats att fuska med tolkavgifterna. Inte heller att vårdkrävande patienter ska ha nekats vård.
– Det är inte ett acceptabelt förfarande om det går till på det sättet.
Katarina Jonasson säger att Region Skåne nu kommer att se över utbetalningarna till vårdcentralerna. I ett senare skede får man ta ställning till om det kan bli aktuellt att polisanmäla, säger hon.
Utreder ni om bristerna kan ha inneburit vårdskador för patienter?
– Det ingår i utredningen att titta på helheten. Patientsäkerhet är det allra viktigaste för oss.
DN har upprepade gånger sökt vårdcentralernas ägare som inte har återkommit.
Fakta.Vårdcentraler
Det är regionen som ansvarar för vårdcentralerna, som kan drivas både i offentlig och privat regi. För att vårdcentralen ska finansieras med offentliga medel krävs ett uppdrag från regionen i form av upphandling och avtal.
Verksamheten måste också anmälas till vårdgivarregistret hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Källa: Socialstyrelsen, Region Skåne, IVO.