På senare år har antalet sprängdåd ökat dramatiskt i Sverige. Rekordåret 2023 anmäldes 159 fullbordade brott gällande allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, året dessförinnan var siffran 89.

2024 inleddes som ett något lugnare år. Men under sommaren har flera allvarliga händelser inträffat där handgranater använts. Den 22 juli fick en kvinna i 60-årsåldern svåra splitterskador när en handgranat kastades in i en matbutik i Geneta i Södertälje. I det ärendet sitter två tonåringar häktade.

Fram till den sista juni i år har polisen hanterat 19 handgranater. Fem av dessa har hunnit sprängas. En teori kring varför det har förekommit flera fall med handgranater är att kontrollen av företag som hanterar dynamit har skärpts, något som i sin tur kan ha minskat kriminellas tillgång till sprängämnet.

Nu larmar polisen om att unga använder, transporterar och förvarar handgranater och andra explosiva föremål på uppdrag av gängkriminella.

– Det senaste halvåret har vi haft en handfull ärenden där väldigt unga människor har ertappats med att använda sig av och gömma hemmagjorda bomber och handgranater, säger Jon Wåhlander på Nationella bombskyddet.

Här utnyttjas både pojkar och flickor av gängen. Vissa av dem är i högstadieåldern.

– I de här kretsarna kallas tjejerna för gröna gummor eftersom man tänker sig att de går under polisens radar. Unga pojkar är fortfarande mest vanligt, men vi har en handfull ärenden som gäller unga, för oss okända, tjejer. Tidigare kanske tjejer i viss mån undkom kroppsvisitationer. Nu kontrollerar alla poliser i yttre tjänst även tjejerna, säger Jon Wåhlander och betonar att unga föreställer sig att de kommer att skyddas av sina ljusskygga uppdragsgivare.

– Så är det inte. Det blir tydligt när man talar med våra utredare. Äldre kriminella är cyniska och svär sig fria. De drar sig inte för att ange barn.

Jon Wåhlander betonar att all ovarsam hantering av sprängmedel är direkt livsfarlig.

– Om du gör värnplikten så får du en rigorös utbildning. Här är det barn som inte får någon som helst information. Om du förvarar sprängmedel i ett hem så kan det exempelvis hittas av ett småsyskon som tycker att det ser spännande ut.

I fallet med de sex handgranaterna som en flicka gömde i sitt nattduksbord så påträffades dessa av en morförälder.

Det illegala inflödet av just handgranater till Sverige är stort. De kommer enligt Jon Wåhlander uteslutande från Balkanområdet och kriget i forna Jugoslavien.

– Det finns en uppsjö av olika modeller, men principen är densamma. Så det går inte att säga att de handgranaterna är farligare än de som används av militären i dag. Syftet är detsamma, att slå mot mjuka mål i krig genom splitter och tryckverkan.

Jon Wåhlander påpekar samtidigt att en hemmagjord bomb där exempelvis dynamit har stuvats ner i en termos kan orsaka långt mer förödelse än en handgranat.

– Nu har handgranater hamnat i fokus på grund av den senaste tidens händelser, men bomberna kan vara farligare. En handgranat innehåller en mindre mängd sprängmedel. En hemgjord bomb kan bestå av kilovis med sprängämne. Det säger sig självt att risken för materiella skador och personskador blir större då.

Den som hittar vad man tror kan vara en handgranat ska vara ytterst försiktig.

– Du ska under inga omständigheter vidröra det här föremålet. Ring 112 så kommer vi till platsen och bedömer och hanterar föremålet på ett säkert vis. Vi har ett dokumenterat fall i Vårby gård i Huddinge där en man plockade upp en kastad handgranat. Den detonerade och han avled. Det kan alltså vara direkt livsfarligt, säger Jon Wåhlander.

Fakta.Handgranater i Sverige

Antalet handgranater som Nationella bombskyddet hanterat i Sverige

2017: 28

2018: 28

2019: 13

2020: 26

2021: 17

2022: 27

2023: 37

2024: 19 (Fram till den 30 juni)

Läs mer:

Livsfara när kriminella transporterar hemgjorda bomber

Boende efter dådet i Södertälje: ”Det är som krig här”

Notan för tre sprängdåd – 70 miljoner kronor

Share.
Exit mobile version