Labours Keir Starmer har nu varit premiärminister i Storbritannien i drygt två månader och mycket av regeringstiden har han lagt på att kritisera Tories, som styrde landet i fjorton år.
Tidigare har han kritiserat sina företrädares ekonomiska politik och fängelsereformer. I dag när en ny rapport om den statliga sjukvården släpptes gav Starmer sin syn på hur sjukvården har styrts det senaste dryga decenniet.
– Folk har rätt att vara arga, säger premiärministern under en presskonferens.
Rapporten målar inte upp en vacker bild av den brittiska sjukvården, NHS. Bara i England står 7,62 miljoner människor i kö för att få vård. För en patient som besöker en akutmottagning är det i dag i genomsnitt 100 personer före i kön, i jämförelse med 40 personer när Labour senast hade makten 2009.
I jämförelse med andra länder av Storbritanniens storlek och ekonomi saknas det omkring 500 miljarder kronor i investeringar. Rapporten beskriver hur underfinansieringen har gjort att cancerdiagnostiseringen inte har förbättrats alls mellan 2013 och 2021 och att psykiatrin har ”sönderfallande byggnader” där 17 patienter samsas om två duschar.
Författaren till rapporten, kirurgen Lord Ara Darzi, säger i en intervju till the Guardian att Storbritanniens sjukvård har fått utstå tre stora smällar. Den första är att finansieringen saktades ner under 2010-talet. Den andra är en stor omorganisation, som försatte sjukvården ”i kaos i flera år”, enligt Lord Darzi.
– Sedan kom den tredje smällan med covid-pandemin, som slog mycket hårdare mot den brittiska sjukvården än andra liknande länder, mycket på grund av de andra två smällarna, säger han.
I rapporten jämförs Storbritannien med 13 andra europeiska länder, till exempel är det bara Italien och Grekland som hade högre överdödlighet än Storbritannien under pandemin.
Landet misslyckades även stort med den övriga sjukvården under pandemin. För OECD-länderna minskade antalet höftoperationer med 13 procent och knäoperationer med 20 procent, för Storbritannien var samma siffror 46 respektive 68 procent.
Men trots att det saknas hundratals miljarder i investeringar kommer den nya Labour-regeringen inte att börja pumpa in pengar till sjukvården.
– Vi måste plugga igen hålen innan vi sätter på kranarna, säger Starmer och förklarar vidare att det inte kommer investeras några pengar innan vården har reformerats.
Det finns också anledningar för Starmer att vilja hålla i pengarna. Storbritanniens ekonomi har stagnerat för andra månaden i rad under Labour och den nya regeringen har fått kritik för att ha dragit ned på ett stöd till ekonomisk utsatta för att betala uppvärmningen under vintern.
Tories har kritiserat Labours slutsatser av Lord Darzis rapport och menar att den nya regeringen inte har kommit med några ”meningsfulla planer för en reform” av sjukvården.
– Labourregeringen kommer att bedömas utifrån sina handlingar, säger Tories hälso-skuggminister enligt the Guardian.
Enligt Keir Starmer har Tories ”förstört” sjukvården och han får medhåll från det brittiska folket. Nöjdheten med landets sjukvård var som högst 2009 när Labour senast styrde, i dag är förtroendet det lägsta någonsin.
Det är också upp till bevis för Starmer att rädda vården, enligt väljarna är det just den frågan som kommer avgöra om Labour-regeringen har varit lyckad eller ej när nästa val stundar.