Hur väljs essäerna ut?

– Vi är en liten redaktion bestående av mig, och Magnus Bremmer från Anekdot. Så vi gör urvalet och försöker få till mixen av olika forskningsområden: humaniora, naturvetenskap, samhällsvetenskap, ekonomi … Det kan vara allt möjligt. När man plockar upp boxen ska man inte ha någon aning om vad essän handlar om – men att det kommer bli intressant. Vi vill föra fram nya perspektiv som kanske saknas i vår snabba värld. Mycket är förutsägbart nuförtiden, och man kan få sina fördomar bekräftade. Vi vill vända på det där.

Vad hoppas ni kunna bidra med?

– Om man som forskare vill skriva mer icke-akademiskt finns det inte riktigt en plattform för det i dag. Vi vill vara den plattformen. Forskarna ska dessutom kunna utvecklas som skribenter med redaktörers stöd, och vi vill ge dem en större publik. Svenska forskare håller på med så otroligt spännande grejer, och det når inte ut till allmänheten som det borde.

Berätta om någon av essäerna!

– Idéhistorikern Karolina Enquist Källgrens essä handlar om gemensamma nämnare mellan vetenskap och religion, och mer specifikt om en spansk teolog och filosof som hette Xavier Zubiri. Han var verksam i Tyskland på Max Planck-institutet där Einstein och Schrödinger var verksamma. Kvantfysikerna visste inte vad de hade upptäckt, och behövde ett annat språk för det – ett som låg närmare religionens språk för att förklara det oförklarliga.

Läs mer om böcker

Share.
Exit mobile version