– Medan klimatkrisen accelererar möts de som modigt försvarar vår planet med våld, hot och mord. Vår undersökning visar att antalet mord förblir oroväckande högt, en situation som är helt oacceptabel, säger Laura Furones, redaktör för Annual Defenders Report från organisationen Global Witness.

Latinamerika sticker ut i statistiken över mördade miljöaktivister. Över 70 procent av de dödade kommer från antingen Brasilien, Colombia, Honduras eller Mexiko. Värst drabbat är Colombia med nästa 40 procent av alla rapporterade fall. Det är det högsta antalet för något land sedan Global Witness började dokumentera fallen för tolv år sedan. Landets president, vänsterpolitikern Gustavo Petro, har lovat att skydda landets miljöaktivister, men inte lyckats.

I höst kommer FN att hålla COP16, en konferens om biologisk mångfald, i den colombianska miljonstaden Cali. Organisationen Global Witness har uppmanat regeringen att hålla ett särskilt fokus på att skydda landets miljöaktivister med tanke på att nästan 500 personer mördats där under det senaste decenniet.

Av de miljöaktivister som dödats i världen förra året tillhörde 43 procent något ursprungsfolk. Nästan 90 procent av de mördade var män. Rapporten visar att gruvdrift är den farligaste branschen att protestera mot.

En av få positiva saker i årets rapport är att antalet mördade miljöaktivister minskat i Brasilien sedan vänsterpolitikern Lula da Silva tillträdde som president. När högernationalisten Jair Bolsonaro var president under 2022 dödades 35 miljöaktivister, inklusive den brittiske journalisten Dom Phillips och hans guide Bruno Pereira.

Den sydafrikanske miljöaktivisten Nonhle Mbuthuma, som vunnit Goldman Environmental-priset som ofta kallas det gröna Nobelpriset, skriver i förordet till rapporten att ”de som vågar avslöja de förödande konsekvenserna av utvinningsindustrier som avskogning, föroreningar och markrofferi ofta möts av våld och hot”.

– Detta gäller särskilt ursprungsbefolkningar som är avgörande i kampen mot klimatförändringar, men som oproportionerligt ofta blir måltavlor år efter år, skriver han.

I Asien var de dödligaste länderna Filippinerna, Indien och Indonesien med totalt 25 dödade miljöaktivister förra året.

Share.
Exit mobile version