Yakisoba – stekta nudlar

Klassisk rätt som ofta går att köpa i gatustånd under festivaler i Japan. Nudlarna brukar tillagas på stekbord och täcks av en fyllig bannousås.

• Läs hela receptet här

Tonkatsu – pankofriterat fläsk

Japansk variant av schnitzel! Så god att äta som den är, men den kan också användas till flera olika rätter: Lägg den på ris tillsammans med strimlad kål och sås och ät som donburi, eller lägg mellan vitt bröd med lite senap, majonnäs och sås och ät som katsusando.

• Läs hela receptet här

Shake teriyaki – teriyakilax

Teriyaki är nog ett välkänt ord för alla som älskar japansk mat. Teriyaki betyder glansigt stekt/grillat och brukar innebära att råvarorna penslas med sås under grillningen så det doftar gott av lätt bränd sås. När såsen reduceras på ytan blir det som steks fint glansigt och ännu mer aptitligt.

• Läs hela receptet här

Hiyayakko – kalla tofurätter

Perfekta snabba smårätter eller tillbehör till en måltid. Servera med hemgjord ponzusås.

• Läs hela receptet här

Tips.Bra att ha i skafferiet

Här är några bra ingredienser för den som vill få till de riktiga japanska smakerna. Vissa går att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker, eller i butiker specialiserade på asiatisk matlagning. Det går också att beställa från nätbutiker.

Katsuobushi. Flingor av torkad och rökt bonitofisk. Går även att köpa under namnet bonitoflingor

Aonori. Japanskt sjögräs (nori) som finmalts eller finhackats.

Beni shoga. Röd, inlagd och strimlad ingefära.

Panko. Japanskt ströbröd.

Karashi. Japansk senap med extra hetta från peppparrot.

Mirin. Sött risvin. I Sverige är det enklast att få tag i varianten med knappt 1 % alkohol.

Kombu. Tång som ofta används i buljong.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version