För snart 69 år sedan grundades österrikiska FPÖ av nazister. Den förste partiledaren var gammal brigadführer i SS. Kopplingarna är dock inte bara historiska. När en man med många år inom partiet begravdes i höstas hyllades den döde med en SS-hymn. Med på begravningen var åtskilliga partitoppar.
Vi är numera vana vid valframgångar för högerradikala och högerpopulistiska partier. Ändå är det alltså något extra att FPÖ både blev största parti i det österrikiska valet i höstas och att partiledaren Herbert Kickl nu – efter att ett försök att få till en storkoalition mellan socialdemokrater, liberaler och konservativa misslyckats – fått i uppdrag att försöka bilda regering. De konservativa har öppnat för att ingå i en sådan.
Kickl tog över efter att det 2019 avslöjades att den förre partiledaren rest till Ibiza för att försöka sälja politiska tjänster till någon han trodde var rysk spion. Om partiet emellanåt har försökt att åtminstone utåt göra sitt budskap mer rumsrent så har Kickl inga sådana hämningar. Han har bland annat kritiserat Nürnbergrättegångarnas fällande dom mot SS, och inför valet talade han om sin ambition att, precis som en annan österrikare i historien, bli ”volkskanzler”. Partiets fokus är invandringspolitiken, med både stängda gränser och påtvingad återvandring också av österrikiska medborgare. Kickl ser dock även den demokratiska nedmonteringen i Viktor Orbáns Ungern som ett ideal.
Partiets fokus är invandringspolitiken, med både stängda gränser och påtvingad återvandring också av österrikiska medborgare.
Liksom Orbán är både Kickl och FPÖ dessutom uttalat Putinvänliga och den sannolikt blivande kanslern har lovat att försöka stoppa EU:s sanktioner mot Ryssland. Här finns dock fler lager än så.
Under koalitionsregeringen mellan de konservativa och FPÖ 2017–2019 gjorde nämligen Ryssland ett allvarligt försök att ta över hela den österrikiska säkerhetstjänsten. Nyhetssajten Politico har beskrivit hur Kreml med spioner inom säkerhetspolisen lyckades få information om ryska dissidenter och misshagliga journalister på plats i Wien, men ännu viktigare var de goda kontakterna med det FPÖ-styrda inrikesdepartementet.
Genom dem lyckades man nämligen diskreditera säkerhetstjänsten till den grad att regeringen planerade att skrota organisationen för att i stället bygga upp en ny, som skulle ledas av Moskvas utplacerade agenter. Det som stoppade genomförandet var Ibizaskandalen och den följande regeringskrisen.
Vem som var inrikesminister under allt det här? Herbert Kickl. Och nu ska han förmodligen leda hela Österrike. 2025 börjar dåligt för EU, men bra för Putin.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Barn måste sluta analysera – och börja traggla och repetera
DN:s ledarredaktion: Tänk tanken att vi står på randen till en ny global ekonomisk kris