Ordet ”fredsskadad” är känsligt, men det är svårt att undvika när man läser vad Sveriges allmännytta, genom vd:n Cathrine Holgersson, skriver om Sveriges skyddsrum.
I en debattartikel i Aftonbladet protesterar Holgersson mot att det är fastighetsägarna som ska se till att de cirka 64 000 utrymmena fungerar som de ska.
MSB slår i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” fast att skyddsrummen ”ska kunna ställas i ordning inom 48 timmar. Vid höjd beredskap ansvarar fastighetsägaren för iordningställandet.”
På detta reagerar Cathrine Holgersson som en 14-åring som blivit ombedd att plocka undan i hallen: Det är ju jättejobbigt! 48 timmar bara? Men morsan!
Ingen vet ”vilket skick skyddsrummen är i”, skriver hon – men ta reda på det då. ”Över 80 procent av skyddsrummen har inte kontrollerats på minst tio år” – men kontrollera dem då.
”På 48 timmar ska förråd rensas, väggar till toaletter och luftslussar byggas … Att tro att detta kan lösas i skarpt läge, mitt under en allvarlig samhällskris, är direkt orealistiskt” – så vad väntar ni på? Inget säger att man måste avvakta tills det återstår 48 timmar. Bästa dagen att sätta i gång var i går, näst bästa är i dag.
Ingen vet vilket skick skyddsrummen är i, skriver hon – men ta reda på det då.
År 2022 konstaterade Utredningen om civilbefolkningens skydd att många av de svenska skyddsrummen var oanvändbara ens för kriser i fredstid. De var omvandlade till mindre krigiska utrymmen som förråd, garage och cykelparkering.
Och tre år senare väntar fortfarande insikten på att sjunka in hos de ansvariga: ”Vem ska göra vad om regeringen beslutar om höjd beredskap och alla skyddsrum … plötsligt ska tömmas”, skriver Holgersson.
”Plötsligt”, alltså. Det var 2022 som Ryssland anföll Ukraina med full kraft, 2014 som Putin tog Krim och initierade konflikten i östra Ukraina.
Nyligen slog SOM-undersökningen fast att den svenska försvarsviljan är bättre än hos många av våra grannar. Det är en oerhört viktig faktor. Men viktig är också den reella insikten att det nya säkerhetspolitiska läget ställer höga krav på oss alla.
”Man kan inte enbart peka på staten”, skriver MSB i Aftonbladet i sitt svar på allmännyttans debattartikel. När hotet mot Sverige ökar är det långt ifrån orimligt att fastighetsägarna ser till att de boendes cyklar, bilar och gamla kläder kan hamna på andra platser än just i skyddsrummet.
Och att det finns väggar till toaletten.
Läs mer:
Lisa Magnusson: Hur kan Sverige förvänta sig att psykiskt sjuka ska klara sig själva ute i samhället?
Isobel Hadley-Kamptz: Cory Booker visade att det finns hopp