Det här handlar om att göra upp med den bedrägerikultur som fått breda ut sig. Och att bygga skyddsvallar kring demokratin, eftersom det underminerar förtroendet för folkstyret att partier sysslar med spelverksamhet.
Så motiverade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) de förslag på striktare regler kring partilotterier som regeringen och Sverigedemokraterna i torsdags meddelade att de går vidare med.
Civilminister Erik Slottner (KD) fyllde senare i att det inte alls handlade om socialdemokrater och deras lotteriverksamhet.
Maken till lögnaktig presskonferens får man faktiskt leta efter.
Initiativet att se över lagstiftningen kring partilotterier kom inte efter DN:s avslöjanden om S skrupulösa försäljningsmetoder. Och Tidöpartiernas egen utredare avfärdade att partilotterier underminerar förtroendet för demokratin.
Och att det här handlar om S och endast S – det enda partiet för vilket lotterier är en viktig inkomstkälla – har varit kristallklart från första början. Vi ska ”dra åt kranen” med finansiering till Socialdemokraterna, för att det ”ska bli ett fattigare första maj”, som SD:s Tobias Andersson introducerade allt med för ett och ett halvt år sedan.
Robert Hannah (L) var märkbart nöjd när han på torsdagens pressträff – utan att nämna Socialdemokraterna – citerade Mona Sahlin (S) för att motivera högre skatter på partiets lotterier: ”Det är häftigt att betala skatt.”
Därmed ger man sig också på de normer som bäddar in vårt folkstyre: Man skriver inte om spelets regler för att försvåra för motståndaren att utmana om makten.
SD:s Alexander Christiansson upprepade frasen ”dra åt kranen” när han, också utan att nämna S, förklarade varför hans parti accepterade hårdare regler i stället för det förbud man egentligen förordar.
Och det är så klart jättekul med en regering som ”trollar” det största oppositionspartiet. Men det signalerar inte direkt att man tar sina egna allvarsamma ord om att skydda demokratin på allvar.
Skärpta regler är inte fel i sak. Att det ska vara tydligt att det är ett parti som står bakom ett lotteri är en självklarhet. Huruvida partier ska ges samma fördelar som andra allmännyttiga organisationer kan diskuteras.
Det går inte att känna någon sympati med Socialdemokraterna över huvud taget. Partiet har grovt misskött sin spelverksamhet.
Men det går inte att kringgå det faktum att syftet med lagstiftningen hela tiden varit att sätta åt det största oppositionspartiet. Därmed ger sig Tidögänget också på de normer som bäddar in vårt folkstyre: de som föreskriver att man inte ändrar spelets regler för att försvåra för motståndaren att utmana om makten.
Här motiveras allt dessutom av hånfullt framförda efterhandskonstruktioner.
Så bygger man sannerligen inte skyddsvallar kring demokratin.
Läs mer:
Isobel Hadley-Kamptz: Vi ser en ung demokrati som försvarar sig
DN:s ledarredaktion: Europas reaktion på al-Assads fall är genant