Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade med 7 procent förra året. Den främsta förklaringen är att den sänkta reduktionsplikten gjorde att vi använde mer fossil diesel, enligt preliminär statistik som Naturvårdsverket presenterade på onsdagen. För några veckor sedan kom dessutom Statistiska centralbyrån, SCB, med ett liknande besked.

Detta fiasko är ingen överraskning. Listan på expertorganisationer som sågat regeringens klimatpolitik är lång. Många har varnat för ökade utsläpp.

Häromveckan fick Sverige kritik från Europakommissionen för att de ökade utsläppen från transporterna gör att vi ser ut att missa EU:s klimatmål för 2030 (Europaportalen 5/6).

Tidigare i år konstaterade samarbetsorganisationen OECD att Sveriges utsläpp i transportsektorn kommer att öka och att Sveriges mål äventyras (DN 14/3).

Men det är knappast bara internationella experter som är oroliga för vart den svenska politiken är på väg. Det märktes när regeringen skickade ut sitt förslag om sänkt reduktionsplikt på remiss.

IVL Svenska miljöinstitutet skrev att sänkningen kommer att göra det svårare att klara trafikens klimatmål, samt att regeringen redan har försämrat politiken genom att ta bort elbilsbonusen.

Forskarna vid Lunds tekniska högskola konstaterade att den förändrade reduktionsplikten gör att Sverige kommer att behöva minska utsläppen kraftigt mellan 2027 och 2030 för att nå klimatmålen. De påpekade även att det saknas stöd för påståendet att sänkt reduktionsplikt skulle ge störst effekt bland hushåll med låga inkomster.


Klart är att regeringens politik inte är en olyckshändelse.

Även Naturvårdsverket skrev att förslaget gör det svårare för Sverige att klara sitt utsläppsåtagande gentemot EU. Samma slutsats kom Energimyndigheten fram till, den tog även upp risken att behovet av mer diesel kan försämra Sveriges försörjningstrygghet.

Trafikverket var ännu skarpare i sin kritik. Det varnade för att sänkningen bedöms ”i praktiken närmast omöjligöra Sveriges möjligheter” att nå det nationella målet för transporter 2030 samt ”avsevärt försvåra” möjligheten att nå EU:s klimatmål.

Det skulle gå att fortsätta nämna expertorganisationer som var tydliga med att de sänkta ambitionerna skulle leda till höjda utsläpp.

Klart är att regeringens politik inte är en olyckshändelse. Den är ett medvetet klimatfiasko.

Läs mer:

Ledare: Bra om stockholmare går miste om det nya elbilsstödet

Lilian Sjölund: Om sillen och jordgubbarna uteblir på midsommar väntar folkstorm

Share.
Exit mobile version