”Mellanöstern har oljan, vi har sällsynta metaller”, sa den kinesiske ledaren Deng Xiaoping 1992.

Man får medge att han var före sin tid. För det är de sällsynta jordartsmetallerna samt andra metaller och mineraler som ska ersätta olja, kol och gas när världen på bara några decennier helt ska byta energisystem.

Och det är till Kina som resten av världen vänder sig för att få tillgång till metallerna, som används i bland annat vindkraftverk och elbilsbatterier. Landet står för cirka 90 procent av utvinningen av de sällsynta jordartsmetallerna.


Kina har redan visat sig berett att använda ”mineralvapnet”

Det är inte bara när det gäller råvaror som världen är beroende av Xi Jinpings regim. Hela  97 procent av de kiselplattor som används i solceller och 70 procent av de komponenter som europeiska vindkraftstillverkare använder kommer från Kina. Som jämförelse kan sägas att Ryssland stod för cirka 45 procent av EU:s gasimport innan kriget mot Ukraina.

Just risken att den asiatiska diktaturen skulle använda vårt beroende emot oss vid en konflikt är den största faran. Kina har redan visat sig berett att använda ”mineralvapnet”. Efter en kollision mellan en japansk patrullbåt och en kinesisk fiskebåt 2010 stoppade Peking exporten av sällsynta jordartsmetaller till Japan – tills kaptenen på den kinesiska båten släpptes efter två månader.

För att minska risken att bli utpressade behöver Europa och Sverige minska sitt beroende.

Det är dock lättare sagt än gjort. Beroendet är så stort. En snabb minskning av importen skulle ställa klimatomställningen på spel. Billiga kinesiska batterier och solceller är en viktig anledning till att den gröna omställningen börjat ta fart på vår kontinent.

Så vad kan vi göra?

Vi borde starta betydligt fler gruvor i Europa, så att det finns alternativ till de råvaror som kommer från Kina. Vi bör vidare ha fler frihandelsavtal med olika regioner i världen så att vi kan hjälpa varandra om Peking skulle börja bråka.

Därtill måste Europa satsa mer på forskning och utveckling så att vi kan ta marknadsandelar när det gäller exempelvis nästa generations solenergi. Även satsningar på återvinning och alternativa material behövs. Vidare krävs det kortare tillståndsprocesser och ett allmänt bra näringslivsklimat så att företag snabbt kan svara på ökad efterfrågan om Peking minskar exporten.

Vi måste bryta oss loss från den kinesiska mineralbojan.

Läs mer

Isobel Hadley-Kamptz: Ukrainas öde får inte avgöras av fransk protektionism

Susanne Nyström: Den stora nyheten är inte att regeringen struntar i klimatmålen

Share.
Exit mobile version