”Innan kiosken kom hit fanns ingenting här. Bara en plätt gräs mellan vägen och idrottsplatsen.” Så börjar Moderaternas valfilm ”Alla behövs” från 2014 – där dåvarande statsminister och partiledare Fredrik Reinfeldt berättar om de små saker som gör samhället bättre. Till exempel som att någon startar en thaikiosk. Filmen slutar med att han konstaterar att vårt samhälle står och faller med ”dem som ser potential där andra ser en plätt gräs”.

Tio år senare är behovet av arbetskraft och människor som bidrar med tillväxt knappast mindre.

Enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner innebär svensk befolkningssammansättning att vi behöver ett stort inflöde av arbetskraft utifrån till 2033 om vi vill behålla samma välfärdsnivå.

Men hur Tidöregeringen svarar på dessa utmaningar påminner om relationen mellan strutsens huvud och sanden.


Det handlar inte bara om att strunta i problemen, utan också om att förvärra dem.

Eller ännu värre. Det handlar inte bara om att strunta i problemen, utan också om att förvärra dem.

Lönekraven för arbetskraftsinvandrare har höjts så att de nu måste tjäna 80 procent av svensk medianlön, vilket förväntas höjas till 100 procent. Och bara ett fåtal bristyrken undantas.

Regelverken får andra absurda konsekvenser. Som för Enyat Assefa, som kommit från Etiopien och nu jobbar som servicevärd på Region Kronoberg. Hon fick avslag på förnyat arbetstillstånd trots att hennes lön nu följer riktlinjerna – hon fick för hög löneökning, enligt Migrationsverket (DN 17/12).

Förr: Hylla thaikiosken som skapar flera arbetstillfällen. Nu: En politik som gör att krögaren Sayem Khondaker behöver ge sina kockar högre lön än han kan ta ut själv om han ska kunna anställa folk som kan laga den bangladeshiska mat hans restaurang erbjuder (DN 10/12).

Svenskt Näringsliv är så klart ilskna över situationen – där regelkrångel stoppar anställningsprocesser och lönekraven påverkar svensk lönebildning. I sin nya rapport ”Ett hopkok av dåliga åtgärder” påpekar organisationen att regeringens hållning i praktiken leder till att yrken som kock, elektriker och systemtekniker inte ses som kvalificerade.

Socialdemokraterna har alltid agerat som LO:s förlängda arm vad gäller arbetskraftsinvandring, och därför protektionistiskt ställt sig emot. Men nu verkar Moderaterna se företag och folk i arbete som något fult. Det är häpnadsväckande.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: S vill tävla med Tidöpartierna om att vara minst ”woke” – hur smart är det egentligen?

Lisa Magnusson: Hon är ingen maffiaboss, så varför sitter hon inspärrad?

Share.
Exit mobile version