474. Med drygt sju minuter kvar av programmet ”30 minuter” uppenbaras talet i stora gula färger på en skärm i bakgrunden. SVT:s Anders Holmberg konstaterar att 474 personer dog av narkotika förra året i Sverige.

Det är en hög dödssiffra i ett europeiskt perspektiv, dubbelt så många som dog i trafikolyckor. Ändå vägrar socialminister Jakob Forssmed (KD) i studion öppna för att utreda kriminalisering av narkotika – ens om det skulle kunna leda till ett minskat antal dödsfall.

Det envisa nejsägandet känns igen. När Folkhälsomyndigheten 2020 bad regeringen att utreda avkriminalisering så vägrade dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) att ensdiskutera frågan. Det här var alltså under covidpandemin, samtidigt som hennes regering om och om igen berättade hur viktiga Folkhälsomyndighetens ord var. Men när det gällde att utreda en annan dödsorsak la ministern dövörat till.


Men när det gällde att utreda en annan dödsorsak la ministern dövörat till.

Ytterligare instanser har anslutit till Folkhälsomyndigheten. 2023 lade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), en fristående kommitté under Finansdepartementet, fram en rapport som föreslog en utredning. En av författarna konstaterade att ”inget tyder på att kriminaliseringen har följts av ett minskat narkotikautbud, minskad konsumtion eller minskade vårdbehov”.

Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och en mängd forskare – bland annat Markus Heilig, en av världens främsta experter på beroendesjukdomar – har alla bett om en utredning av 1988 års kriminalisering av narkotikabruk.

Jakob Forssmed påtalade i programmet att regeringen gör andra saker i narkotikafrågan. Som att utreda ifall fler missbrukare ska få vård än straff, och att Naloxon – en sorts nässpray mot överdos – nu finns receptfritt. Och de sakerna är bra, liksom att alla regioner från och med i år erbjuder sprututbyten.

Men varför inte ens undersöka en avkriminalisering när flera viktiga instanser menar att det kan leda till färre dödsfall?

Anders Holmberg frågar: ”De här organisationerna vill utreda detta eftersom det möjligen skulle rädda liv, är inte det ett bra argument?”

Jo, tycker Forssmed, men konstaterar att man måste ”väga saker mot varandra och göra avvägningar”. Om än cyniskt, så har ministern tyvärr rätt.

Men vi måste ju veta vad som vägs.

Sverige sticker ut i statistiken vad gäller narkotikarelaterad död. Då vore det klädsamt att ta reda på hur man kan bryta trenden. Man kan inte vara så här vårdslös när det kommer till en fråga om liv och död. Socialministern måste sluta vara rädd för fakta, och tillsätta en utredning av avkriminalisering av narkotikabruk.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: Regeringen talar om framtiden men satsar pengar på att gå bakåt

DN:s ledarredaktion: De exploderande personsökarna kommer direkt ur agentfilmernas värld

Share.
Exit mobile version