I dag kan den som äger en bostadsrätt hyra ut den i andra hand under vissa former. Det gör att någon som själv inte har råd att köpa en bostad, och inte stått i kö länge nog för att få en hyresrätt, lättare kan få någonstans att bo – åtminstone för ett tag.

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna, ledd av riksdagsledamoten Amalia Rud Stenlöf, vill ändra på nuvarande system. De lanserar en rad förslag på regleringar av andrahandsuthyrning, som S hävdar ska hjälpa unga som i dag tvingas bo kvar hemma för att de inte har råd att flytta hemifrån.

Den som hyr ut i andra hand får i dag inte lägga till amorterings- och räntekostnader på hyran (något som däremot är lagligt på den reglerade hyresmarknaden), men kan räkna in kapitalkostnader. Det är en ersättning för vad det kostar att ha kapital bundet i boendet, och gör hyran högre än de direkta avgifterna för boendet. S vill att det bara ska vara tillåtet att hyra ut sitt boende för avgift plus driftkostnader som regel.

Lägre hyror, är inte det bra? Problemet är att många då skulle välja att inte hyra ut alls. Blir hyran lägre än ägarens omkostnader är det dessutom rätt orättvist.

Vanliga anledningar till att hyra ut sin bostad är att kunna ha kvar den ett tag medan man testar att flytta ihop med sin partner, under militärtjänstgöring eller på grund av andra tillfälliga omständigheter. Andra som hyr ut är de som inte använder ett rum i sitt boende – och där gör andrahandsuthyrningen att bostäder räcker för fler.


Valet mellan en dyr bostad eller ingen bostad är tråkigt – men självklart.

Samtidigt är det sant att andrahandshyrorna på vissa platser i Sverige är höga på grund av den stora efterfrågan, och det kan göra det svårt för unga och andra med låg lön eller CSN-bidrag att flytta hemifrån. Men Socialdemokraternas förslag skulle minska det redan låga utbudet av boenden på andrahandsmarknaden.

Och valet mellan en dyr bostad eller ingen bostad är tråkigt – men självklart.

Det finns annat att göra. De som har svårt att få en hyresrätt och har dåliga betalningsmöjligheter skulle exempelvis hjälpas bättre av ett stärkt bostadsbidrag.

Socialdemokraterna föreslår utöver att reglera hyrorna att göra om schablonavdraget till Skatteverket på cirka 40 000 kronor som finns för de som hyr ut, så att det blir mer fördelaktigt att hyra ut under längre tid. Sådana ändringar kan diskuteras.

Men i grund och botten är det inte småpill utan strukturella förändringar som behövs för att fler ska kunna få en bostad. Framför allt handlar det om att införa marknadshyror, vilket skulle få bort köerna och öka rörligheten på bostadsmarknaden, samt ge starkare incitament att bygga hyresrätter.

Kombineras det med stärkta bostadsbidrag och social housing kan ändå ekonomiskt utsatta lättare få tag i en överkomlig hyresrätt. Lägg därtill ett lättande på byggregler och planprocesser så kommer fler billiga bostäder kunna byggas.

Den som på riktigt vill att fler ska få en egen plats att bo på måste släppa de enkla lösningarna. Socialdemokraterna borde i stället slopa tabut kring marknadshyror, så att fler av framtidens unga får sin första egna lägenhet.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: Skolor i utsatta områden behöver stenhård disciplin

Susanne Nyström: Sluta tycka synd om bilisterna – de verkliga förlorarna är de som åker buss

Share.
Exit mobile version