Förra året sjönk efterfrågan på kol inom EU med hela 22 procent. I år ser minskningen ut att bli 19 procent, enligt en ny analys från Internationella energirådet (IEA).

Det är ett lovande exempel på att klimatskadlig verksamhet kan minskas rejält på kort tid. Utvecklingen är särskilt glädjande med tanke på att kol är det energislag som orsakar allra störst utsläpp av växthusgaser.

Utbyggd förnybar energi, mer elproduktion från kärnkraftsverken och relativt låg fart i Europas industrier pekas ut av IEA som förklaringar. De två första förklaringarna är positiva, medan den sista är bekymmersam.

Men sjunkande efterfrågan på kol i den tidigare kol- och stålunionen är ingen tillfällig trend som kan förklaras av den nuvarande ekonomiska konjunkturen. Till exempel minskade kolkonsumtionen i unionen med 46 procent mellan 2010 och 2022. EU:s efterfrågan är nu den lägsta som IEA någonsin uppmätt.

Om man ser på de andra stora utsläpparna i världen är bilden mer blandad. I Kina och Indien ökar behovet av kol rejält.


Därmed kommer klimatskadliga föroreningar från kolkraftverk och annan tung industri inom EU i princip vara förbjudet från år 2040.

USA minskade efterfrågan med cirka 17 procent år 2023, men i år ser den amerikanska kolkonsumtionen ut att bli oförändrad. Däremot har USA mer än halverat kolkonsumtionen för elproduktion sedan 2010. Detta beror till stor del på att kol ersätts av fossilgas.

Även EU har delvis ersatt kol med gas genom åren – men sedan 2022 har både gas- och kolkonsumtionen minskat i EU.

EU:s klimatframgångar är till stor del ett resultat av handeln med utsläppsrätter.

Systemet bygger på att antalet nya utsläppsrätter – som större anläggningar (inklusive kolkraftverk) inom unionen kan använda för att få släppa ut växthusgaser – minskar varje år fram till 2039 då det inte längre ska skapas några nya utsläppsrätter. Därmed kommer klimatskadliga föroreningar från kolkraftverk och annan tung industri inom EU i princip vara förbjudet från år 2040.

Handel med utsläppsrätter och liknande marknadsbaserade system döms ibland ut från vänster för att inte vara tillräckligt kraftfulla. Inget kunde vara mer fel. Utsläppsrättssystem har bevisligen pressat utsläppen.

I andra delar av världen, däribland Kina, experimenteras med liknande om än inte lika strikta och omfattande system.

Att dessa strams åt – och att fler delar av världen lär av EU är en nödvändighet om vi ska kunna undvika de värsta klimatförändringarna.

Läs mer:

Elias Rosell: Regeringens pratar om elektrifiering – men gör så att försäljningen av elbilar minskar

Ledare: Det räcker inte att Ebba Busch säger rätt saker om vindkraften

Share.
Exit mobile version