Ryssland pressar på i öst. Ukrainska städer är utsatta för terrorbombningar. Vintern nalkas och elsystemet är skadat. Samtidigt har Kiev svårt att rekrytera soldater. I väst vinner politiker med ett gott öga till Kreml terräng.

Det är dags för Volodymyr Zelenskyj att erkänna att Ukraina inte kommer att kunna kasta ut Ryssland ur sitt territorium. Den slutsatsen drar annars oftast sansade tidskriften Economist i sitt senaste nummer.

Det är sant att Ukraina är hårt sargat. Ryssland gör envetna framsteg i Donbass. Å andra sidan sker det till ett mycket högt pris.

Donald Trump kan mycket väl bli amerikansk president på nytt, Viktor Orbán är en ständig black om foten på EU och tyska extremisters framfart oroar. Men varje stort europeiskt land styrs av ledare som står stadigt bakom Kiev. Om viljan finns klarar Europa att stötta Ukraina även om USA vänder ryggen till.


Vad skulle ändras av att Zelenskyj högt och tydligt säger att målet inte är att tvinga ut Ryssland?

Möjligen har förhoppningarna om snabba resultat ibland varit för höga. Men fatalism tjänar inte heller Ukraina.

Framför allt: Vad skulle ändras av att Zelenskyj högt och tydligt säger att målet inte är att tvinga ut Ryssland?

Economist slår själv fast att kriget handlar om något större än mark. Krim var redan annekterat och stora delar av Donbass under rysk kontroll i februari 2022. Det var inte Ukraina som inledde ett återerövringskrig utan Vladimir Putin som gick till fullskaligt angrepp för att han ville ha mer.

Vad han ville hindra var – precis som Economist skriver – att Ukraina blir en rik och framgångsrik demokrati som är en integrerad del av väst. Det var den väg ukrainarna hade valt, han tolererade inte det.

Målet med kriget är att Ukraina som självständig nation ska utplånas. Att Moskva ska få ett lydrike.

Acceptera att Krim och stora delar av Donbass förblir ryskt, men se till att Ukraina blir medlem i Nato och helt och fullt en del av väst – det är nu Economists recept för att få slut på kriget. Men varför skulle Putin plötsligt nöja sig med det? Han har skickat hundratusen ryssar i döden för att förhindra just detta.


Den dagen Kiev står på tröskeln till västs finaste klubbar kommer kärnvapenskramlet bli mycket högt.

Skulle Donald Trump plötsligt ställa sig bakom Kiev om Zelenskyj formulerar målet så? Orbán och Kremls övriga apologeter i Europa? Deras standardförklaring till kriget är ju att Ryssland har provocerats av ukrainska närmanden till väst. De ställer sig bakom Moskvas anspråk på att bestämma över sina grannar.

Economist har naturligtvis rätt i att Ukraina snarast bör bli medlem i Nato, liksom i EU. Det skulle innebära att Putin har förlorat. Men räkna inte med att han skulle acceptera detta bara för att han får stora bitar av landet till skänks.

Tvärtom, den dag Kiev står på tröskeln till västs finaste klubbar kommer kärnvapenskramlet att bli mycket högt.

Vladimir Putin vill inte ha en ”tysk lösning” med ett styckat Ukraina med den ena halvan fullständigt integrerad i väst. Det är den relation Sovjetunionen hade till Polen, Ungern och Tjeckoslovakien han söker. Trump, Orbán och kompani verkar beredda att ge honom det.

Det vore mycket naivt att tro att det går att köpslå med Putin om att acceptera Ukrainas vägval. Han kan bara tvingas till det.

Väst måste stålsätta sig för ett långt krig och nya hot från Moskva. Ukraina behöver mer vapen samt snabba inträden i EU och Nato. Och vänner som står stadigt. Inte förnumstiga råd om hur diktatorn i Kreml ska kunna blidkas.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: Markoffensiven kommer inte att ge Israel säkerhet

DN:s ledarredaktion: Just nu är det enkelt – Demokraterna stöttar Ukraina, Republikanerna stöttar Trump

Share.
Exit mobile version