EU:s utsläppshandel är en marknadsliberal klimatsuccé.

EU:s utsläpp har rasat sedan 2018. Exempelvis har kolkraften minskat med 40 procent på bara fem år. Det beror på reformeringen av EU:s handel med utsläppsrätter (DN 2/6).

Utsläppen kommer att fortsätta sjunka framöver eftersom antalet utsläppsrätter ska minska varje år. Behöver det gå ännu snabbare kan systemet reformeras.

Varifrån kommer då denna geniala idé? Vänsterdebattören Victor Pressfeldt, som forskar om nyliberalism, har beskrivit det så här i en debattartikel på Aftonbladet Kultur:

”Marknaden för handeln med utsläppsrätter (cap-and-trade), där politiken sätter upp ett ramverk av regler som marknadsaktörerna kan agera inom, är ett typiskt exempel på nyliberal politik. Idén är också utvecklad av nyliberala teoretiker, även om den kommit att få stor spridning även utanför rent nyliberala kretsar.”

Och som så ofta tidigare är ”nyliberal” här mest att betrakta som vänsterns skällsord för ”marknadsliberal”. Men om man bortser från det har han rätt: marknadens mekanismer präglar EU:s klimatpolitik.

De har gett effekt.


Högern borde stå upp för kärnan i EU:s klimatpolitik: utsläppshandeln. Nu har i stället Miljöpartiet tagit på sig rollen som dess främsta väktare

Så varför skryter inte Europas traditionella höger om att deras idéer ger stora klimatvinster? I stället verkar det som att den helt gett upp att tävla om att vara bäst på att motverka den globala uppvärmningen. Det klagas på att målen är för högt satta eller så ökar man, som här i Sverige, utsläppen. Högerns omställningspessimism är en misstroendeförklaring mot marknaden.

Med detta sagt är inte all klimatpolitik i EU per automatik bra. Behövs det exempelvis ställas omfattande krav på att företag ska göra hållbarhetsrapporter – är det inte bättre att styra genom incitament som utsläppshandel?

Men högern borde stå upp för kärnan i EU:s klimatpolitik: utsläppshandeln. Nu har i stället Miljöpartiet tagit på sig rollen som dess främsta väktare – och det är bra att någon gör det.

Och medan den traditionella högerns avståndstagande mot klimatpolitiken just nu framstår som väldigt aktivt och medvetet, så är frågan om den förstår hur stora kliv som samtidigt tas i synen på marknadsekonomin. Märker den vad som står på spel?

Läs mer:

Lisa Magnusson: Likt en dåre fortsätter Sverige att svara fel på frågan om brott

DN:s ledarredaktion: På ena sidan står de som vill hjälpa nya in i samhället – på andra står Jimmie Åkesson

Share.
Exit mobile version