Youtubekanalen Riks startades 2020 av Sverigedemokraterna. Till vanligheterna hör hån av kvinnliga ministrar och tendentiös invandringskritik. Fram till 2022 var Rebecka Fallenkvist programledare. När hon kallade Anne Frank för ”kåtheten själv” fick hon sluta – för att i stället börja jobba hos Sverigedemokraterna.

Officiellt är sådana svängdörrar stängda sedan förra året, då partiet sålde Riks. Men hur det verkligen ligger till med den saken är något som TV4:s program ”Kalla fakta” nu har undersökt. De lät en av sina granskande journalister ta anställning hos Riks. Programmet visar hur Riks och SD tillsammans har byggt upp hemliga påverkanskanaler – i motsats till vad både partiet och kanalen påstått.

En av ”Kalla faktas” journalister beskriver hur det fungerar: ”Riks producerar propaganda och missvisande information. Anonyma trollkonton på kommunikationsavdelningen sprider materialet vidare på ett sätt som gör det till desinformation. När de lyckas bra fortsätter vanliga människor att dela budskapet.”

I ”Kalla fakta” avslöjas att personer anställda på Sverigedemokraternas egen kommunikationsavdelning kan ha så mycket som 70 anonyma konton på sociala medier.

Och vad är då målet?

Arbetssättet liknar hur rysk statsmedia försöker påverka sina egna och andra länders medborgare, påpekar Ola Svenonius vid Totalförsvarets forskningsinstitut (TV4 7/5). Och akademiledamoten Ingrid Carlberg, som har skrivit en bok om dold propaganda, förklarar att det är viktigt för propagandamakarna att det alltid ska ”gå att förneka kännedom” (DN 6/9 -23). När SD tidigare anklagats för att ha trollarméer (som av Dagens ETC) har de just blånekat. För så länge de kunde uppbringa ett uns av rimligt tvivel har de kunnat fortsätta. Efter ”Kalla faktas” avslöjanden är det tydligt – SD förstör medvetet det offentliga samtalet.


Ulf Kristerssons regeringsunderlag ljuger för journalister och sprider medvetet desinformation via anonyma konton.

Genom att använda sig av anonyma konton kan partiet sprida rena felaktigheter utan att hållas ansvarigt för det. Därtill förvanskas makthavares, journalisters och väljares bild av vad svenskar tycker – det ser ut som att väldigt många har en extrem åsikt som egentligen pumpas ut av en handfull människor på Sverigedemokraternas kansli.

Ulf Kristerssons regeringsunderlag ljuger för journalister och sprider medvetet desinformation via anonyma konton. Vad tänker statsministern göra åt det?

Läs mer:

Ledarredaktionen: Regeringen vill ge sig själv mer makt – och kunna utfärda undantagstillstånd

Max Hjelm: Återigen syns sprickorna i muren som Jimmie Åkesson försöker bygga upp

Lisa Magnusson: Med ”Baby Reindeer” har vi äntligen fått en nyanserad skildring av övergrepp

Share.
Exit mobile version